Πολύ μεγάλο το πρόβλημα λειψυδρίας στη Μεσόγειο

7:16 μ.μ. - Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017
07:03 μ.μ. - Τετ, 22/16/2017
Image: Πολύ μεγάλο το πρόβλημα λειψυδρίας στη Μεσόγειο

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα νερού, η «Ένωση για τη Μεσόγειο» υπογραμμίζει ότι περισσότεροι από 180 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία στην περιοχή, ενώ 60 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν άμεση απειλή

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις πλέον ευάλωτες παγκοσμίως στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της ζήτησης νερού. Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στις νότιες ακτές, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 180 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία και περισσότερα από 60 εκατομμύρια βρίσκονται υπό απειλή.
 
Η γραμματεία της Ένωσης τονίζει την άμεση ανάγκη να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Με την προώθηση της συλλογικής εργασίας, και λειτουργώντας μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ένωσης, η γραμματεία θέτει τον τομέα του νερού ως προτεραιότητα.
 
Η ανακοίνωση τονίζει πως «η Ένωση προωθεί μια ανανεωμένη ατζέντα αστικής ανάπτυξης όπου τα θέματα αυτά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακύκλωση του νερού και η χρησιμοποίηση μη συμβατικών υδάτινων πόρων προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες ως μέσο για την καταπολέμηση της λειψυδρίας, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν ήδη χώρες της περιοχής που είναι κοντά στο 100% σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών ανανεώσιμων πόρων γλυκού νερού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ)».
 
 
Πηγή: thepressproject.gr