Πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές για να φύγει ο Ντάισελμπλουμ

5:19 μ.μ. - Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017
05:03 μ.μ. - Πέμ, 23/19/2017
Image: Πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές για να φύγει ο Ντάισελμπλουμ

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «δαπάνησαν όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά ζήτησαν βοήθεια», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου

Εκτός από την κατακραυγή από τις κυβερνήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ο Ντάισελμπλουμ έγινε στόχος και των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Avaaz, τη διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα ενεργών πολιτών, συγκεντρώνονται υπογραφές με αίτημα να αποχωρήσει από την προεδρία του. Το ίδιο αίτημα εξάλλου έχει διατυπωθεί και από ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου, όπως τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Αντίστοιχες φωνές υπάρχουν και από Ισπανία, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στην Ελλάδα.
 
Ο Ντάισελμπλουμ, ενώ στην αρχή ανέφερε πως δεν μετανιώνει, τελικά αναγκάστηκε να δηλώσει «συγγνώμη», σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Υπενθυμίζεται πως η θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup βρίσκεται ήδη στον αέρα καθώς το κόμμα του υπέστη συντριβή στις Ολλανδικές εκλογές και το πιο πιθανό είναι πως ο ίδιος δεν θα αναλάβει ξανά το υπουργείο Οικονομικών. 
 
Αναλυτικά το κείμενο στο Avaaz
 
«Γερούν Ντάισελμπλουμ: Ψηφίστε τώρα προκειμένου να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup
 
Γιατί είναι σημαντικό;
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τις προβοκατόρικες δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα "FAZ", απευθύνθηκε με χυδαιότητα απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης λέγοντας πως: "ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες, ενώ οι βόρειες χώρες έδειξαν αλληλεγγύη κατά την κρίση".
 
Μάλιστα, όχι μόνο αρνήθηκε να απολογηθεί για τα σχόλιά του, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει και συγγνώμη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του Ματέο Ρέντσι στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με την οποία ζητά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ "να το βουλώσει και να παραιτηθεί". Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε: "Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζουν την θέση που τους έχει δοθεί"».
 
Ηδη έχουν υπογράψει χιλιάδες πολίτες. Εάν θέλετε να υπογράψετε και εσείς για να παραιτηθεί από επικεφαλής του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ, κάντε κλικ ΕΔΩ
 
Πηγή: tvxs.gr