Πολίτες αιχμάλωτοι σκουπιδιών με φόντο την κόντρα κυβέρνησης-ΠΟΕ ΟΤΑ

9:28 π.μ. - Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017
09:06 π.μ. - Παρ, 23/28/2017
Image: Πολίτες αιχμάλωτοι σκουπιδιών με φόντο την κόντρα κυβέρνησης-ΠΟΕ ΟΤΑ

Aιχμάλωτοι των σκουπιδιών οι πολίτες, λόγω της διαμάχης ΠΟΕ-ΟΤΑ με την κυβέρνηση για το ζήτημα των συμβασιούχων

Στην κυβέρνηση υπάρχει και κόντρα υπουργών για το ζήτημα. Οι συνδικαλιστές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ έρχεται και μίνι καύσωνας.
 
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ζητεί να γίνουν 2.500 προσλήψεις εκτός του μνημονιακού κανόνα 1 προς 4, καθώς αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες, ενώ η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπεται εξαίρεση για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσλήψεων.
 
Κατά την ίδια, εφόσον αυτές γίνουν, θα συμπεριληφθούν στον γενικό αριθμό προσλήψεων για το 2017.
 
Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων ζητά η ΚΕΔΕ και ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών αν δεν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση οριστικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.
 
«Το λάθος της ομηρείας συνεχίζεται»
 
«Ζητείται ελπίς μετά το σήμα κινδύνου της γενικευμένης αντισυνταγματικότητας παλαιών και νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που εξέπεμψε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δυστυχώς, το λάθος της ομηρείας των υπό απόλυση συμβασιούχων συνεχίζεται» σχολίασε χαρακτηριστικά στα Νέα ο δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης. 
 
«Προϋπόθεση κάθε λύσης είναι η ειλικρινής αντιμετώπιση ενός τεράστιου εργασιακού και κοινωνικού ζητήματος, που απειλεί με γενικευμένες επιπτώσεις και το οποίο μόνο υπό συνθήκες ειλικρίνειας και ευθύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του» πρόσθεσε.
 
Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για 2.500 μόνιμες θέσεις, ενώ βάσει των δικών του υπολογισμών οι υπηρετούντες συμβασιούχοι ανέρχονται σε 6.500 και οι ίδιοι οι αιρετοί μιλούν για πάνω από 10.000.
 
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν προχωρήσει η προκήρυξη μόνιμων θέσεων, θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα. Ζητούμενο είναι επίσης αν οπότε εκδοθεί η σχετική προκήρυξη, θα προβλεφθεί αυξημένη μοριοδότηση για την προϋπηρεσία των συμβασιούχων.
 
Στελέχη που ασχολούνται με την υπόθεση λένε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος προσφυγών για διακριτική μεταχείριση. 
 
Μέχρι τότε, όμως, οι συμβασιούχοι πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται, ενώ εκκρεμούν ζητήματα όπως αν θα μπορέσουν να πάρουν επίδομα ανεργίας και κατά πόσον η κυβέρνηση θα τους καλύψει ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουν δεδουλευμένα.
 
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας, δεδομένου ότι θα έπρεπε να γνωρίζει τις συνταγματικές επιταγές, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
 
Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν επί υπουργίας στο Εσωτερικών του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου το 2004, οπότε βάσει κοινοτικής οδηγίας μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 
Ωστόσο με εκείνο το Προεδρικό Διάταγμα οριζόταν επίσης πως στο εξής δεν επιτρέπεται μονιμοποίηση συμβασιούχου. 
 
Νομικοί κύκλοι ανέφεραν πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «εμπεριέχει σπέρμα καταστροφής για τους συμβασιούχους, αλλά περιλαμβάνει και κλειδί σωτηρίας καθώς υπάρχει η παραδοχή ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
 
Θα μπορούσαν λοιπόν να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές, πατώντας στην αναφορά αυτή. Υπό το πρίσμα αυτό, επισημαινόταν ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για προώθηση ρύθμισης ανάλογης με εκείνη του Παυλόπουλου, η οποία θα στηρίζεται στην ύπαρξη του κοινοτικού δικαίου, επιχειρώντας να φέρουν το θέμα στη διελκυστίνδα μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων.
 
 
Πηγή: news.in.gr