Πόλεμος στο Ισραήλ: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας - Δεν έχουν ρεύμα, πεθαίνουν ασθενείς και μωρά

9:59 π.μ. - Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023
09:11 π.μ. - Δευ, 13/59/2023
Image: Πόλεμος στο Ισραήλ: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας - Δεν έχουν ρεύμα, πεθαίνουν ασθενείς και μωρά

Διακόπτει τις συνομιλίες για τους ομήρους η Χαμάς - Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προσέφερε καύσιμα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά η Χαμάς αρνήθηκε την προσφορά

Χωρίς περίθαλψη και στον δρόμο βρίσκονται οι ασθενείς μετά τις «εξαναγκαστικές εκκενώσεις» δύο παλαιστινιακών νοσοκομείων, δήλωσε την Κυριακή ο Μοχάμεντ Ζακούτ διευθυντής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Λωρίδας της Γάζας, αναφερόμενος στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αλ Νασρ και Αλ Ραντίσι.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς δήλωσε ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους λόγω της διαχείρισης από το Ισραήλ του θέματος του νοσοκομείου αλ Σίφα, το οποίο δέχεται σφοδρά πυρά καθώς ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν στις εγκαταστάσεις του.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως κάλυμμα ενός υπόγειου κέντρου διοίκησης χωρίς να παρέχει αποδείξεις. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες.

Αποκομμένα τα νοσοκομεία

«Έχουμε χάσει εντελώς την επαφή με το νοσηλευτικό προσωπικό» των δύο ιδρυμάτων, δήλωσε την Κυριακή ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωνε ότι στρατιώτες του άνοιξαν ένα πέρασμα για να απομακρυνθούν οι άμαχοι, με τα πόδια ή με ασθενοφόρα, από τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Ραντίσι και Αλ Νασρ. Όσον αφορά το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, ο Ζακούτ περιέγραψε μια «καταστροφική κατάσταση», υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει από αυτό».

«Πρέπει να σώσουμε τα πρόωρα μωρά» που κινδυνεύουν, συνέχισε.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι στρατιώτες θα βοηθούσαν σήμερα στην απομάκρυνση των βρεφών.

«Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο νοσοκομείο, ιδίως εκείνα που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη μεταφορά μωρών. Επιπλέον, κανένα νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να τα παραλάβει, επομένως δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτές οι μεταφορές μπορούν να γίνουν με ασφάλεια», εξήγησε η Μέλανι Γουόρντ, η επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» (MAP) που δραστηριοποιείται στη νεογνολογική κλινική του Αλ Σίφα.

Εδώ και αρκετές ημέρες, στελέχη του Αλ Σίφα λένε ότι δεκάδες πτώματα έχουν εγκαταλειφθεί γύρω από το νοσοκομείο και στην αυλή του. Ένας τραυματιοφορέας που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι ασθενοφόρα δέχτηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές όταν προσπάθησαν να προσεγγίσουν στις εγκαταστάσεις.

«Ζητήσαμε να μπορέσουμε να θάψουμε τους νεκρούς όμως όποιος βγαίνει στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Σίφα δέχεται πυρά», επανέλαβε ο Ζακούτ. Λόγω της κατάστασης αυτής το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δεν έχει τη δυνατότητα να ανακοινώνει απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών «επειδή δεν έχουμε πρόσβαση» στα θύματα, εξήγησε.

Την Παρασκευή η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ξεπερνούν τις 11.000.

Νετανιάχου: Η Χαμάς αρνήθηκε ισραηλινή προσφορά για καύσιμα στο νοσοκομείο Σίφα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυρακή πως το Ισραήλ προσέφερε καύσιμα στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του, όμως η Χαμάς αρνήθηκε να τα παραλάβει.

Ο Νετανιάχου απαντούσε σε ερώτηση του αμερικανικού δικτύου NBC News αν οι ισραηλινοί ισχυρισμοί πως η Χαμάς έχει αρχηγείο κάτω από το κύριο νοσοκομείο της Γάζας δικαιολογούν το να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και μωρών.

«Αντίθετα, στην πραγματικότητα προσφερθήκαμε, χθες βράδυ, να τους δώσουμε αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν το νοσοκομείο, να λειτουργήσουν τις θερμοκοιτίδες και ούτω καθεξής, επειδή δεν έχουμε καμία απολύτως μάχη με τους ασθενείς ή τους αμάχους», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως είναι έτοιμος να απομακρύνει μωρά από το αλ Σίφα σήμερα, Κυριακή, όμως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο, με τρία νεογέννητα νεκρά και δεκάδες σε κίνδυνο λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγκρούσεις μαίνονται σε κοντινή απόσταση.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έχει σχέδιο να στείλει καύσιμα στη Γάζα για να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία. «Προσφέραμε ακριβώς στο νοσοκομείο Σίφα τα καύσιμα, τα αρνήθηκαν», είπε ο Νετανιάχου.

«Η Χαμάς (που) κρύβεται στα νοσοκομεία και τοποθετείται εκεί, δεν θέλει τα καύσιμα για το νοσοκομείο... θέλουν να εξασφαλίσουν καύσιμα που θα πάρουν από τα νοσοκομεία στις σήραγγές τους, στις πολεμικές μηχανές τους», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ