Πωλείται άμεσα το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

3:40 μ.μ. - Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019
03:11 μ.μ. - Σάβ, 09/40/2019
Image: Πωλείται άμεσα το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

Την άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Την άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκηρύξει διαγωνισμό πώλησης επιπλέον μεριδίου του αεροδρομίου, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου.
 
Κατά τις πληροφορίες, το νέο στοιχείο που πρόσθεσε το σημερινό ΚΟΙΣΥΠ, είναι ότι βρέθηκε τρόπος να ξεπεραστεί η διχογνωμία ανάμεσα στο Δημόσιο και στους ιδιώτες μετόχους όσον αφορά το θέμα της κατανομής των μελών του Δ.Σ. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί με ποιο τρόπο ξεπεράστηκε το εμπόδιο που δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
 
Οι αποκρατικοποιήσεις με αιχμή το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, όπως και το ζήτημα της αποπληρωμής του δανείου από το ΔΝΤ.
 
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προέβη σε δήλωση τονίζοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως «αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων», ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Αναλυτικά:
 
Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.    
 
Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων. 
 
Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. 
Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. 
 
Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. 
 
Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε.
 
 
efsyn.gr