Ποιους ιδιοκτήτες «καίει» ο νέος ΕΝΦΙΑ

1:58 μ.μ. - Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018
01:04 μ.μ. - Παρ, 13/58/2018
Image: Ποιους ιδιοκτήτες «καίει» ο νέος ΕΝΦΙΑ

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη της κτηματαγοράς και το φορολογικό τοπίο

Αρχές Μαΐου αναμένεται – εκτός απρόοπτου – να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη την επικράτεια. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να φέρουν να πάνω κάτω,στον ΕΝΦΙΑ, στις μεταβιβάσεις ενώ θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
 
Ήδη έχει ξεκινήσει το μαγείρεμα των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων για να μην προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε το στίγμα των αλλαγών έδωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία δήλωσε ότι «η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και αύξηση του ΕΝΦΙΑ».
 
Επίσης η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Απριλίου.
 
Οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες, ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.
 
Όσο και αν γίνονται προσπάθειες να μην επιβαρυνθεί κανείς από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αυτό προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται αδύνατο, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπως: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικό οι τιμές ζώνης αυξάνονται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Από τις τροποποιήσεις στις τιμές ζώνης θα υπάρξουν και αυξομειώσεις σε 21 φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.
 
Με τον χρόνο των εκλογών να είναι ανοικτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φουσκώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο και θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά.
 
Δεδομένου ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει δύο ενδεχόμενα να προχωρήσει σε χειρουργικές αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζουν τα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες τιμές.
 
 
in.gr