Κομβικός αναμένεται ο ρόλος της αμερικανικής ευκολίας της Σούδας σε μια ενδεχόμενη ενέργεια των ΗΠΑ στη Συρία. Όπως μεταδίδουν στρατιωτικά site, αλλά και τα ενσωματωμένα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο ειδησεογραφικά δίκτυα, Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RS 135 V απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου συλλέγοντας στοιχεία για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.
Επιπλέον όμως το Αμερικανικό κατασκοπευτικό, φέρεται να συνέλλεξε στοιχεία και για τις κινήσεις σε Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πηγές ανέφεραν ότι στοιχεία που συνέλεξε το εν λόγο αεροσκάφος, θα επηρεάσουν τη απόφαση Τραμπ για πιθανή επίθεση στη Συρία.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην Αμερικανική βάση γεγονός που επιβεβαιώνει τον κομβικό της ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ. Χθες το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, προσγειώθηκε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C5 Galaxy την ώρα που ήδη ήταν σταθμευμένα ένα C130 και δύο αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού.
Διαχρονικά, η Βάση της Σούδας λειτουργεί υποστηρικτικά στα στρατηγικά σχέδια των Αμερικανών διευκολύνοντας τα. Πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσεων. Τα στοιχεία ωστόσο για τη δραστηριότητα στη Βάση της Σούδας, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχουν αναταραχές, αλλά και οι εργασίες εκσυγχρονισμού της ,δείχνουν πόσο επενδύουν οι ΗΠΑ στη λειτουργία της.
Ο διαχρονικός ρόλος της Σούδας σε περιόδους κρίσης
Η Βάση της Σούδας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αρκετούς πολέμους στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.Ο κόλπος της Σούδας απεδείχθη ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Έκτου Στόλου.
Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η βάση της Σούδας εξυπηρέτησε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ είτε ως κατασκοπευτικό κέντρο, είτε ως κέντρο για τις επιχειρήσεις των Νατοϊκών αεροπορικών επιθέσεων. Παρόμοιο ρόλο έπαιξε και στην επίθεση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986.
Καίριος ήταν ο ρόλος της βάσης και στους πολέμους στον Περσικό Κόλπο το 1991 (Καταιγίδα της Ερήμου) και το 2003 (Σοκ και Δέος). Για την επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου”: από τις 2 Αυγούστου του 1990 η Σούδα συντήρησε 97 πλοία, φόρτωσε και ξεφόρτωσε 13.000 τόνους, εξυπηρέτησε 31.000 πτήσεις και τροφοδότησε αεροσκάφη με 4.500 λίβρες υγρών καυσίμων. Λειτούργησε 24 ώρες το 24ώρο με εξουθενωτικούς ρυθμούς, 300-400% πιο γρήγορα από τους κανονικούς.
Στον πόλεμο του Ιράκ 2 (Επιχείρηση «Σοκ και Δέος») για το κρίσιμο διάστημα της επίθεσης του 2003 (Μάρτιος-Απρίλιος) 5.270 αεροσκάφη, αμερικανικά και συμμαχικά, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τη Σούδα. Στην πλειοψηφία τους ήταν μεταφορικά αεροσκάφη, ενώ η βάση αποτέλεσε ορμητήριο για καθημερινή απογείωση 22-28 κατασκοπευτικών και ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκαφών, ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ.
Στο ναυτικό επίπεδο περίπου 200 πλοία (αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, υποβρύχια) έδεσαν στη Σούδα. Η Βάση της Σούδας είχε το ρόλο της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2003, στον πόλεμο της Λιβύης το 2011 και στον πόλεμο στη Συρία.
Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, το 2016 προσγειώθηκαν 2.750 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Το 2015 στο αεροδρόμιο της Βάσης προσγειώθηκαν 2.840 αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη ενώ περισσότερα από 70 πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στις εγκαταστάσεις της. Το 2014, στη Βάση βρέθηκαν 4.500 αεροσκάφη και 147 πλοία. Παράλληλα αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος της Βάσης σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων.
2015
• Περισσότερα από 2.830 μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης.
• Πάνω από 70 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
• Πάνω από 65 πλοία και 1.200 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 17 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα (έναν από τους τρεις σταθμούς που διατηρεί το ΝΑΤΟ για ελέγχους ακριβείας των αισθητήρων οπλισμού και ναυτιλίας).
2014
• Πάνω από 4.500 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ.
• Πάνω από 145 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
• Πάνω από 100 πλοία και 1.700 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 22 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.
2013
• Πάνω από 2.350 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ.
• Περισσότερα από 250 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
• 260 πλοία εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 18 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.
neakriti.gr