Ποιος «δουλεύει» ποιον για το Φράγμα;

1:40 μ.μ. - Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018
01:01 μ.μ. - Δευ, 15/40/2018
Image: Ποιος «δουλεύει» ποιον για το Φράγμα;

Ασυνεννοησία υπευθύνων και «φανταστικά» δελτία τύπου.

Την περασμένη Παρασκευή 12/1 και ενώ οι αγρότες της περιοχής μας αγωνιούσαν για την τύχη των προϊόντων τους εν μέσω απεργιακής κινητοποίησης της Π.Ν.Ο. ο Δήμος Ιεράπετρας εξέδωσε δελτίο τύπου, για την συνάντηση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος κ.Καλαντζάκης με τον Πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. κ.Παπαδάκη για τα προβλήματα ανομβρίας της περιοχής μας. 
Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου, αναφερόταν: «Ζητήματα που αφορούν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ιεράπετρας με τον ΤΟΕΒ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλη Παπαδάκη. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στην ολοκλήρωση της γεώτρησης της Σαρακίνας, στη σύμβαση του Δήμου Ιεράπετρας με τον ΤΟΕΒ για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της τοπικής κοινότητας της Ανατολής, στις οικονομικές εκρεμμότητες του Δήμου με τον ΤΟΕΒ και στο μείζον θέμα της προσαγωγού από τους Μύθους προς το Φράγμα των Μπραμιανών».
Στο δελτίο τύπου ο κ.Καλαντζάκης εμφανιζόταν ιδιαίτερα ανήσυχος και μαχητικός, δηλώνοντας συγκεκριμένα:«Λόγω των καιρικών συνθηκών της Ιεράπετρας και της ελλιπούς συλλογής νερού άρδευσης οι καλλιέργειες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. 
Παρόλες τις δεσμεύσεις που έχουν προηγηθεί, δεν υπάρχει άμεση χρηματοδότηση του έργου, γεγονός άκρος ανησυχητικό. Το ζήτημα είναι κατεπείγον και η κυβέρνηση δε θα πρέπει να κωλυσιεργεί.
Δε θα επαναπαυθούμε στις υποσχέσεις και ούτε θα δείξουμε ανοχή σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οι προσπάθειές μας δε θα καταλήξουν στο συρτάρι.
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζί με τους φορείς και θα ασκήσουμε αυξημένους μηχανισμούς πίεσης στην Κυβέρνηση διεκδικώντας άμεση χρηματοδότηση. Ζητάμε χρηματοδότηση του έργου εδώ και τώρα.»
Υπήρχε μάλιστα συνημμένη στο Δελτίο Τύπου και φωτογραφία της συνάντησης στο Γραφείο του Δημάρχου.
 
Μέχρι εδώ, όλα καλά. Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας ανησυχεί για ένα χρονίζον πρόβλημα των αγροτών της περιοχής, ενημερώνεται υπεύθυνα από τον Πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. και δυναμικά διεκδικεί άμεσα λύσεις από τους υπεύθυνους.
Είναι όμως, έτσι τα πράγματα; Σε επικοινωνία μας με τον κ.Παπαδάκη, σήμερα Δευτέρα, 15/1, ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση του με το Δήμαρχο και δήλωσε ότι αγνοούσε την ύπαρξη του Δελτίου τύπου, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος. Όταν δηλαδή τον ρωτήσαμε τί συζήτησε με το Δήμαρχο προχθές, μας απάντησε επί λέξει στον αέρα: «Εμείς με το Δήμαρχο δεν είχαμε συνάντηση, τηλεφωνηθήκαμε απλώς για να κλείσουμε κάποιο ραντεβού και τίποτα παραπάνω. Για να πάμε ίσως στην Αθήνα...»
 
Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ζητήματα επιβίωσης για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και συνολικά της οικονομίας του Δήμου μας, τυγχάνουν τόσο ανεύθυνης αντιμετώπισης από τους πλέον υπεύθυνους να μας εκπροσωπήσουν και να μας ενημερώσουν σχετικά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η ενασχόληση του Δημάρχου με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα περιορίζεται στην επικοινωνιακή παρουσίαση του ίδιου, ως ενημερωμένου και μαχητικού Δημάρχου. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εκπροσώπους που να μπορούν να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι με τις "εδώ και τώρα" διεκδικήσεις της περιοχής μας, αλλά είναι σημαντικότερο να έχουν σοβαρότητα, σωστή πληροφόρηση και συγκεκριμένα επιχειρήματα όταν ρωτούνται από τους υπεύθυνους για τις διεκδικήσεις αυτές.
Αναμένοντας διευκρινήσεις από το Δήμο Ιεράπετρας για το πραγματικά παράξενο αυτό συμβάν, εμείς σαν συντακτική ομάδα στον ΗΧΩ 99,8, συνεχίζουμε τη μάχη της ενημέρωσης των ακροατών μας και των αναγνωστών του hxonews.gr. Λυπούμαστε ομως, όταν εμείς δίνουμε σε υπεύθυνους φορείς πληροφόρηση που θα έπρεπε να είχαν από πρώτο χέρι από άλλους. 
 
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα της ανομβρίας σήμερα το πρωί 15/1 συζητήσαμε με τον κ.Μιχαλάκη, Πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι αυτές τις ημέρες ο σύλλογος θα  ζητήσει  συνάντηση με τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ, ώστε με στοιχεία να ενημερωθούν για την κατάσταση στο φράγμα, εάν υπάρχει νερό για να ποτιστούν οι καλλιέργειες και εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. 
Μάλιστα την επόμενη Δευτέρα ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης κ. Κασίμη για να συζητήσουν τρέχοντα και χρονίζοντα ζητήματα με έμφαση  στο νερό και στην κατασκευή προσαγωγό διώρυγα Μύρτου προς φράγμα Μπραμιανών. 
Να σχολιάσουμε ότι θα ήταν καλό να συνοδευτούν από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, ώστε να στηρίξουν από κοινού με σοβαρότητα και συνέπεια την διεκδίκηση της περιοχής για επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων.
Γιατί, εκτός από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους Γεραπετρίτες και το γεγονός ότι για τόσο σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχει καν στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων υπευθύνων, που θα έπρεπε να έχουν κοινή και καλά συντονισμένη δράση.
 
Από τη συντακτική ομάδα του ΗΧΩ FM