Ποινική δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, εις βάρος 38 προσώπων, πρώην και νυν στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς και σε βάρος άλλων ιδιωτών για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και της συνέργειας. Οι ελεγχόμενες πράξεις πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2016, ενώ ανάμεσα στους διωκόμενους βρίσκεται και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», ανάμεσα στους διωκόμενους για κακουργήματα βρίσκεται και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας. Αντίθετα, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε για δυο πρόσωπα που είχαν κληθεί ως ύποπτα για εξηγήσεις και έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις.
Η υπόθεση αφορά στη χορήγηση δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της Τράπεζας αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν μέτρα capital controls στη χώρα.Τα ποσά των επισφαλών, κατά την κατηγορία, δανείων αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κεφάλαια που φέρονται να διέρρευσαν στο εξωτερικό ανέρχονται σε περίπου 127 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των «38» κάνουν λόγο για «παράνομη» δίωξη, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα των εντολέων τους. «Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε επίσης άμεσα από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πειθαρχική διερεύνηση της υποθέσεως, στο βαθμό που τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύουν σοβαρά τη λειτουργία του κράτους δικαίου» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή τους δήλωση.
«Η ποινική δίωξη στην εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία σύμφωνα με τη ρύθμιση είναι η αποκλειστικώς αρμόδια για το χειρισμό της. Η κλήση σε εξηγήσεις των καθ΄ ών η προκαταρκτική εξέταση έλαβε χώρα σε χρόνο που η Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης είχε αποκλειστική αρμοδιότητα και χορηγήθηκε η αιτηθείσα προθεσμία. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα ζήτημα καταχρηστικότητας της δίωξης» απαντάει η Εισαγγελία Διαφθοράς.
thepressproject.gr