† ΚΥΡΙΛΛΟΣ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΤΩ ΙΕΡΩ ΚΛΗΡΩ ΚΑΙ ΤΩ ΘΕΟΦΡΟΥΡΗΤΩ ΛΑΩ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
«Σήμερον καταλύεται του διαβόλου η τυραννίς• σήμερον τα δεσμά του θανάτου ελύθη, του άδου το νίκος ηφάνισται» (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Λόγος εις το Άγιον Πάσχα).
Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανατάσεως, λαμπρότητας και χαράς αξιωνόμαστε και φέτος να εορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας, και να επαναλάβουμε τον νικητήριο παιάνα «Χριστός ανέστη», που επισφραγίζεται με το επιβεβαιωτικό «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος». Η Ανάσταση του Χριστού είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι η πηγή της χαράς και της ελπίδας όλων, γιατί «αναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος».
Χαρά ανεκλάλητη πλημμυρίζει τις καρδιές των πιστών από την υπέρβαση της φθοράς και του θανάτου για τον άνθρωπο, αφού μαζί με τον Θεάνθρωπο Χριστό ανασταίνεται και η ανθρώπινη φύση, που ολόκληρη Εκείνος προσέλαβε με την ενανθρώπησή Του. Ο χριστιανός δεν ζει αυτή τη χαρά της μεγάλης ευεργεσίας του Θεού προς τον άνθρωπο και της αναστάσιμης ελπίδας για ορισμένες μόνο ώρες, αλλά καλείται να τη μεταφέρει στην καθημερινή ζωή του. Γι᾿ αυτό κάθε Κυριακή, που είναι η ημέρα της Αναστάσεως, -όπως και σε κάθε Θεία Λειτουργία- επιστρέφει στην Εκκλησία, για να ξαναζήσει τη χαρά, το φως και την πληρότητα της Αναστάσεως, να δει «το φως το αληθινόν» και να λάβει «Πνεύμα επουράνιον…».
Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται στην Εκκλησία μας από τη στιγμή της καταβάσεώς Του στον Άδη, που «σήμερον στένων βοά». «Η Ζωή εν τάφω κατετέθη», όπως ψάλλαμε τη Μεγάλη Παρασκευή, για να συντρίψει τις πύλες του Άδη, να καταπατήσει τον θάνατο και να καταργήσει το κράτος του διαβόλου, χαρίζοντας σ᾿ αυτούς που βρίσκονται στα μνήματα αλλά και σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος ελπίδα ζωής αιωνίου. Ο θάνατος πλέον δεν είναι το τέρμα, αλλά το προοίμιο της αληθινής ζωής και η πόρτα που μας εισάγει σε «χώρα ζώντων», στη Βασιλεία του Θεού.
Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος μας υπογραμμίζει ότι «ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις υμών» (Α Κορ. 15,17). Μακρυά από τη φωτοχυσία της Αναστάσεως και την προοπτική της αιωνιότητας δεν έχει νόημα η ανθρώπινη ζωή. Την τραγική κατάσταση της ανθρώπινης υπάρξεως που ζει μακρυά από το φως της Αναστάσεως μαρτυρεί η ρήση του υπαρξιστή φιλόσοφου Σάρτρ, ότι «ο άλλος είναι η κόλασή μου». Αντίθετα, ο χαιρετισμός του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που όλο τον χρόνο ήταν το «Χριστός Ανέστη, χαρά μου!» αποδεικνύει ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας έγιναν μέτοχοι της αναστημένης ζωής του Χριστού και δεν φοβήθηκαν τον θάνατο.
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Προϋπόθεση για να αισθανθούμε στα κατάβαθα της καρδιάς μας την «εορτήν των εορτών και πανήγυριν των πανηγύρεων» είναι η αγάπη και η συγχωρητικότητα, γι᾿ αυτό και ο Εσπερινός της ημέρας του Πάσχα ονομάζεται Αγάπη. Όπως μας προτρέπει το Δοξαστικό του Πάσχα «αλλήλους περιπτυξώμεθα» και «συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει». Οφείλουμε, δηλαδή, να συμφιλιωθούμε πλήρως και με όλους και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Εσταυρωμένου Χριστού, που επί του Σταυρού συγχώρεσε τους σταυρωτές Του, διότι «συγγνώμη εκ του τάφου ανέτειλε» όπως μας επιβεβαιώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον Κατηχητικό λόγο του.
Καλούμαστε και εμείς με τη ζωή μας να γίνουμε αψευδείς μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού. Να βιώνουμε τη χάρη του κενού τάφου και να ζήσουμε το σταυροαναστάσιμο ήθος της Εκκλησίας μας και τη ζωή που νικά τον θάνατο. Αυτό εύχομαι πατρικά σε όλους. Το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να καταυγάζει ολόκληρη τη ζωή μας, ώστε με αναστάσιμο φρόνημα και με την ελπίδα της Αναστάσεως να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, τη στέρηση, τον πόνο, τις δοκιμασίες και τις θλίψεις της παρούσας ζωής.
Αδελφοί, «Χριστός Ανέστη»,
«Αληθώς Ανέστη» ο Κύριος!
Άγιον Πάσχα 2018
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας KYΡΙΛΛΟΣ
Ευχέτης πάντων προς τον δι᾿ ημάς Αναστάντα Κύριόν μας