Ποιες συμβάσεις υπογράφονται τον Μάρτιο για τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης

7:31 π.μ. - Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Δευ, 09/31/2020
Image: Ποιες συμβάσεις υπογράφονται τον Μάρτιο για τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης

Δείτε τη λίστα

Μήνας σημαντικών εξελίξεων αναμένεται ο Μάρτιος για το έργο της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης καθώς θα φέρει τη συμβολαιοποίηση των καλωδιακών τμημάτων από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης του έργου «Αριάδνη Interconnection», η οποία -βάσει  της διαδικασίας- ακολουθεί αμέσως μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΝ, για ένα έργο κόστους 600 εκατ. ευρώ.

Αυτό που θα ακολουθήσει τον αμέσως επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, είναι η συμβασιοποίηση και των μετασχηματιστών, για τους οποίους απομένουν λίγα διαδικαστικά βήματα προκειμένου να «πέσουν» και εκεί οι υπογραφές, σηματοδοτώντας μετέπειτα την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

Υπενθυμίζεται ότι το αντικείμενο του έργου των καλωδίων είναι η «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων και σταθμών ηλεκτροδίων, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW)» με κόστος 600 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 744 εκατ. ευρώ) και διακρίνεται σε 4 βασικά υποέργα:

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος δυτικού πόλου, των σταθμών ηλεκτροδίων και των υποβρύχιων καλωδίων, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (255 εκατ. ευρώ)

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος ανατολικού πόλου (225 εκατ. ευρώ)

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων καλωδιακών συστημάτων, για τη διασύνδεση των σταθμών μετατροπής με τα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα του ανατολικού πόλου, του δυτικού πόλου και με τα υποβρύχια καλώδια, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (100 εκατ. ευρώ)

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών (20 εκατ. ευρώ)

Το έργο κατασκευής των υποσταθμών με επίσημο τίτλο τη «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση 2 σταθμών μετατροπής και 1 υποσταθμού GIS, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW) έχει εκτιμώμενο κόστος 315 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 390,6 εκατ. ευρώ), ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό του έργου σε 915 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 1,13 δισ. ευρώ).

ypodomes.com