Ποια σενάρια έκλεισε και ποια άνοιξε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Το πολιτικό στίγμα της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Όσα είπε και όσα δεν είπε, προδιαγράφοντας την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές
Ήταν οπωσδήποτε μία δύσκολη ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση από τη μία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις υποκλοπές και από την άλλη ο χειμώνας προδιαγράφεται δύσκολος λόγω ενεργειακής κρίσης. Και σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για την τελευταία ΔΕΘ πριν τις επόμενες εκλογές, που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι δεν θα είναι πρόωρες.
Ο κ. Μητσοτάκης, ως είθισται, στην ομιλία του στο Βελλίδιο το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε την οικονομική πολιτική και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας ύψους 5,5 δισ ευρώ, τα οποία όμως και ο ίδιος ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως το αναμενόμενο νέο τσουνάμι ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο. Και στη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, έκλεισε οριστικά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, άνοιξε όμως ένα νέο κουτί της Πανδώρας με σενάρια για την επομένη των εκλογών.
Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου να έχει πια “καεί”, παρά τις εισηγήσεις που και ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε και με τη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να μοιάζει πια οριστική, ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον μόνη επιλογή και στόχο τη μάχη για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Το 37% τουλάχιστον που απαιτείται όμως, με τον εκλογικό νόμο που η ίδια η ΝΔ ψήφισε το 2020, φαντάζει δύσκολο μετά από μία τετραετία διακυβέρνησης και την ανάλογη κυβερνητική φθορά.
Ο πρωθυπουργός όμως επιτέθηκε στον κ.Ανδρουλάκη, στον οποίο επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ φαντάζει αδύνατο. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι υποκλοπές ήταν απλώς το “βούτυρο στο ψωμί” του κ.Ανδρουλάκη, ο οποίος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εξαρχής σκόπευε να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα κατήγγειλε το ενδεχόμενο “πολιτικής τερατογένεσης”, όπως είπε, δηλαδή το σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, αυτές με απλή αναλογική, από το δεύτερο κόμμα, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη και ψήφο ανοχής από ΚΚΕ.
Έδειξε έτσι το σενάριο που φοβάται, αλλά και ταυτόχρονα επιχείρησε:
*Να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους, προβάλλοντας το δίλημμα “ξανά Μητσοτάκης ή Τσίπρας- Βαρουφάκης”.
*Να συσπειρώσει τη ΝΔ, με αναφορές στη δεκαετία του 80 (αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του πως βλέπει στη στάση του ΠΑΣΟΚ ένα deja vu), αλλά και με σκληρή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία και με αναφορές στο μεταναστευτικό.
*Να διασφαλίσει τη θέση του ίδιου ως πρωθυπουργού στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και εάν είναι η σύνθεση της. Από την ομιλία του το Σάββατο άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι στις επόμενες εκλογές “ψηφίζουμε όχι μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για κυβερνήτη”.
Όσα δεν είπε όμως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Δεν απέκλεισε για παράδειγμα ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο, αν και έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν θα το επιθυμούσε κιόλας. Η Ελληνική Λύση πάντως έσπευσε με ανακοίνωση της να δηλώσει ότι δε θα συνεργαστεί με κανέναν.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε δε χώρο για ερμηνείες με τη μη απάντηση του στο ερώτημα εάν, στην περίπτωση που για παράδειγμα η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές χάσει οριακά την αυτοδυναμία με 150 ή 149 έδρες, θα προσεγγίσει βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα (με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ή με την Ελληνική Λύση) για να διασφαλίσει την πλειοψηφία.
Κάτι αντίστοιχο είχε πράξει και ο αείμνηστος πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990, πλην όμως έχοντας έρθει σε συμφωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΑΝΑ Κωστή Στεφανόπουλου για να λάβει την ψήφο του Θόδωρου Κατσίκη, με την οποία η κυβέρνηση συγκέντρωνε 151 έδρες.
Ενδιαφέρον είναι και ότι ο κ. Μητσοτάκης ενώ δήλωσε ότι δεν νιώθει κοντά καθόλου στον κ.Βελόπουλο, με αφορμή την κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις υποκλοπές, σχολίασε ότι είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τη ΝΔ από όσα τη χωρίζουν με τα στελέχη αυτού του χώρου, δηλαδή προφανώς του σημιτικού κεντρώου πασοκικού χώρου.
Εάν όμως δεν συνεργαστεί με κανέναν και δεν επιδιώξει να “κλέψει” βουλευτές από άλλα κόμματα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και στις δεύτερες κάλπες, ποια λύση μένει στον κ.Μητσοτάκη; Είναι ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε δις για το ενδεχόμενο, ανάλογα με το πόσο κοντα θα βρίσκεται στην αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, να πάει και σε τρίτες εκλογές και δεν απάντησε ευθέως. Ενδεχόμενο βέβαια που καθόλου δεν ενθουσιάζει αγορά και επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως βλέπουν πάντα τις εκλογές ως εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα.
Όσο για τις υποκλοπές, ήταν σαφής και αναμενόμενη η διάθεση του κ.Μητσοτάκη όχι μόνο να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά να συνεχίσει με την επίκληση του απορρήτου ώστε να μη δώσει καμία απάντηση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. “Δεν θα κάνουμε φύλλο και φτερό την ΕΥΠ”, ήταν μία χαρακτηριστική του φράση. Ο πρωθυπουργός μάλιστα εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη του Κώστα Καραμανλή πως εν προκειμένω η διαφάνεια βαρύνει περισσότερο από το απόρρητο, ενώ τις προγούμενες ημέρες η κυβερνητική γραμμή ήταν πως Μαξίμου και πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά δε διαφωνούν.
news247.gr