Ποια έργα προγραμματίζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου

6:42 μ.μ. - Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018
06:04 μ.μ. - Δευ, 02/42/2018
Image: Ποια έργα προγραμματίζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου

Ανάγκη στελέχωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου με επιστημονικό, διοικητικό και προσωπικό φύλαξης

Την ανάγκη στελέχωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου με επιστημονικό, διοικητικό και προσωπικό φύλαξης, επεσήμανε η προϊσταμένη της Εφορείας Χρύσα Σοφιανού, στην Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προσληφθούν φύλακες για το συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου επίσης λειτουργούν τα εργαστήρια και τα γραφεία της Εφορείας.
 
Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-20
Εκτός από την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, προς ένταξη στο ΕΣΠΑ προωθούνται:
1) Φρούριο Καλέ: Η επικαιροποιημένη μελέτη «Προστασία και ανάδειξη φρουρίου Καλέ Ιεράπετρας» έχει εγκριθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου και το αίτημα χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια Κρήτης.
2) Σπιναλόγκα: Το έργο «Ανάδειξη οχυρής νησίδας Σπιναλόγκας 3η Φάση» βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου και το αίτημα χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια Κρήτης.
3) Ανάκτορο Ζάκρου: Προετοιμάζεται η υλοποίηση των εξής μελετών, που αναμένουν την σχετική έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες:
α) «Μελέτη στατικών στεγάστρου Δυτικής πτέρυγας αρχαιολογικού χώρου Κ. Ζάκρου» β) «Επικαιροποιημένη μελέτη συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου Κ. Ζάκρου Ν. Λασιθίου». γ) «Μελέτη Αποστράγγισης Μινωικού Ανακτόρου αρχαιολογικού χώρου Κάτω Ζάκρου Ν. Λασιθίου»
 
Εγκεκριμένες μελέτες
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων στοχεύει να υλοποιήσει τις παρακάτω μελέτες μέσω προγραμμάτων, χρηματοδότησης του ΥΠ.ΠΟ. ή άλλου προγράμματος χρηματοδότησης:
1) Μελέτη για την άρση της ετοιμορροπίας του Επισκοπείου Φουρνής.
2) Μελέτη για την συντήρηση των τοιχογραφιών στο ναό Αγίου Γεωργίου Καβουσιώτη στην Κριτσά.
3) Μελέτη στερέωσης και συντήρησης των αρχιτεκτονικών λειψάνων του προϊστορικού οικισµού της Μύρτου, στη θέση «Φούρνου Κορυφή» Ιεράπετρας.
4) Μελέτη συντήρησης, αναβάθμισης και βελτίωσης του Οθωμανικού Σχολείου της Ιεράπετρας, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας.
5) Καθαρισμοί στερεώσεις αποτυπώσεις στα κτήρια του οικισμού της Σπιναλόγκας.
6) Εργασίες βελτίωσης προσβασιμότητας και λειτουργικότητας του αρχαιολογικού χώρου της Σπιναλόγκας.
7) Μελέτη συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου του Ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου και σε κτίσματα στην οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα.
8) Μελέτη εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Αρχαιολογικού χώρου Σπιναλόγκας
9) Μελέτη αποκατάστασης του παλαιού προβλήτα και εγκατάσταση νέου επί πασσάλων στη νησίδα Σπιναλόγκας
10) Η «Μελέτη συντήρησης και στερέωσης αρχιτεκτονικών λειψάνων προϊστορικού οικισμού Πύργου–Μύρτου Ιεράπετρας» είχε αποσταλεί προς έγκριση στη ΔΑΑΜ/ΤΜΑΜ.
 
Πηγή: anatolh.com