ΠΝΟ : Προειδοποιητική 48ωρη απεργία διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ

11:29 π.μ. - Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023
11:02 π.μ. - Τρί, 07/29/2023
Image:  ΠΝΟ : Προειδοποιητική 48ωρη απεργία διαβεβαιώνει  ο πρόεδρος της  ΠΕΜΕΝ

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Ευαγγελάκης Αθανάσιος

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν ναυτεργατικά σωματεία διεκδικώντας λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν ως κλάδο. Η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 8 Φλεβάρη από 06:00 π.μ. έως την Παρασκευή 10 Φλεβάρη στις 06:00 π.μ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ κ. Ευαγγελάκης Αθανάσιος μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι αγωνίζονται απέναντι στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική. Η απεργία είναι προειδοποιητική και δεν υπάρχει πρόθεση για κυλιόμενη κινητοποίηση, διευκρίνισε.

Ο κ. Ευαγγελάκης απαντώντας στο ερώτημα αναφορικά με το πρόβλημα που δημιουργείται από την απεργία ως προς τη διακίνηση των ευπαθών αγροτικών προϊόντων είπε, η φτωχή αγροτιά δε είναι απέναντί μας. Ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι ή άλλες δυνάμεις που υποφέρουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Τους καλλιεργούν, συγκεκριμένα πολιτικές δυνάμεις, αυτό το δηλητήριο της αντιπαράθεσης , μόνο και μόνο για να ερχόμαστε μεταξύ μας σε σύγκρουση. Εδώ θέλει οργάνωση και αγώνα, απέναντι στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική και όχι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας. Απέναντί μας είναι το κεφάλαιο και αυτοί που το υπηρετούν. Από εκεί και πέρα κάθε φορά που ένας εργασιακός κλάδος κάνει κινητοποιήσεις δημιουργούνται κάποια προβλήματα.

Να καταδικάσουμε τους αγρότες που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και στήνουν μπλόκα; , είπε ο κ. Ευαγγελάκης. Προσθέτοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφορικά με το πως θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διακίνηση των κρητικών κηπευτικών ότι , οι αγρότες να πιέσουν όπως και εμείς πιέζουμε, την πολιτική που προκαλεί τα προβλήματα. Από κοινού να κάνουμε παρεμβάσεις, αλληλεγγύη στον αγώνα, τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη

Η ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ:Συνεχίζουμε τον αγώνα με πολύτιμη παρακαταθήκη τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Οκτώβρη και 9 Νοέμβρη, με 48ωρη Προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία, για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κατάργηση του 4150/2013 για τις οργανικές συνθέσεις, την απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων του ΚΙΝΔ.

Συμβάσεις κλαδικές - αυξήσεις των μισθών – απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων του ΚΙΝΔ είναι η απαίτηση των Ναυτεργατών

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, με τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να δεινοπαθούν από την ακρίβεια στην ενέργεια, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, από τη φοροεπιδρομή στο εισόδημα, στις ανάγκες σε υγεία, παιδεία, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Οι εφοπλιστές παρότι απολαμβάνουν σωρεία προκλητικών προνομίων, επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, δεν διστάζουν στα ποντοπόρα – μεσογειακά – ακτοπλοϊκά φορτηγά να μην ανανεώνουν τις ΣΣΕ από το 2010, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων να μην εφαρμόζουν ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπουν οι ΣΣΕ.

Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι στρατηγικής σημασίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ακόμα και ο ελιγμός του ΥΕΝ σε άρθρο στην τροποποίηση του ΚΙΝΔ, δεν ανατρέπει την κατεύθυνση των εφοπλιστών για τους όρους εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών να ρυθμίζονται από την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, με μισθούς κατώτερους των κλαδικών ΣΣΕ και χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Όλοι στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, διεκδικώντας:

Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από 12%, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.

• Οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

• Απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων στην αναθεώρηση του ΚΙΝΔ.

• Θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων, της υγείας.

Όλοι στον απεργιακό αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων, να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα.