ΠΝΟ | Νέα 48ωρη απεργία ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία

10:14 π.μ. - Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024
10:10 π.μ. - Τετ, 23/14/2024
Image: ΠΝΟ | Νέα 48ωρη απεργία ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία

Kρίσιμη συνεδρίαση της ΠΝΟ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Θα αποφασίσει εάν προχωρήσει σε κλιμάκωση ή εάν αναστείλει ● Νέα 48ωρη ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία ● Τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία που είχε προκηρύξει.

Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεών της. Η 48ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία ολοκληρώνεται στις 12 απόψε τα μεσάνυχτα. Η απόφαση της Ε.Ε. της ΠΝΟ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού για δύο μέρες δεν πραγματοποιήθηκε κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, εκτός από αυτά στα πορθμεία της χώρας, καθώς τα πληρώματα των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές, όπως και των φορτηγών και δεξαμενόπλοιων εσωτερικού και τα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων που θα βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια 22 και 23 Οκτωβρίου, είχαν εξαιρεθεί από την απεργία.

Τα ναυτεργατικά σωματεία πάντως εμφανίζονται αμετακίνητα στις θέσεις τους, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση της απεργίας» εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η ΠΕΝΕΝ (ναύτες) με ανακοίνωσή της χθες έκανε λόγο για «μαζική ανταπόκριση των ναυτεργατών στο κάλεσμα για τη 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία» και σημείωνε ότι σε όλα τα λιμάνια της χώρας από τα μεσάνυχτα τα ακτοπλοϊκά πλοία μαζί και τα επιβατηγά-οχηματαγωγά μεσογειακά διεθνών γραμμών έχουν κάνει κράτει και κανένας κάβος δεν έχει λύσει.

«Αυτή είναι η απάντηση των ναυτεργατών στην εφοπλιστική και κυβερνητική προκλητικότητα, την αδιαλλαξία και την άρνησή τους να ικανοποιήσουν τα δίκαια και ώριμα αιτήματά τους», ανέφερε και σχολίαζε ότι «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας σε μια επίδειξη πολιτικής αλαζονείας έχει αναβάλει για έξι ολόκληρους μήνες τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατών για προβλήματα που αφορούν την αρμοδιότητά του». Τέλος, ανέφερε ότι απορρίπτει τις θέσεις του ΣΕΕΝ (ακτοπλόοι) και ζητούσε την κλιμάκωση της απεργίας με νέα 48ωρη, με τη συμμετοχή όλων των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Και άλλα δύο ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ζητούσαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και νέα 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ ζητά ανανέωση και υπογραφή της ΣΣΕ για το 2025 με 12% αύξηση και συζήτηση μιας σειράς άλλων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, ενώ η πρόταση του ΣΕΕΝ (ακτοπλόοι), τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ήταν 3% αύξηση.

efsyn.gr