Πνίγονται στα κέρδη οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης

9:50 π.μ. - Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022
09:11 π.μ. - Πέμ, 10/50/2022
Image: Πνίγονται στα κέρδη οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης

Την επιστροφή $3 δισ. στους μετόχους της ανακοίνωσε η νορβηγική Equinor. Αύξηση 36% στα καθαρά κέρδη κατέγραψε η ισπανική Iberdrola

Η νορβηγική Equinor και η ισπανική Iberdrola αποκόμισαν μεγάλα κέρδη, καθώς οι ενεργειακοί όμιλοι επωφελήθηκαν από την αναταραχή στις αγορές εμπορευμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κρατικά ελεγχόμενη Equinor είπε ότι θα επιστρέψει επιπλέον 3 δισ. δολάρια στους μετόχους, καθώς εμφάνισε κέρδη πρό φόρων ύψους 17,6 δισ. δολαρίων το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου. Το ποσοστό κέρδους τριπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και της αυξημένης παραγωγής που βοήθησε τη Νορβηγία να εκτοπίσει τη Ρωσία από τη θέση του μεγαλύτερου προμηθευτή του καυσίμου στην Ευρώπη, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Από την άλλη η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη η Iberdrola σημείωσε αύξηση των καθαρών της κερδών κατά 36% σε ετήσια βάση, παρόλο που δεν μπόρεσε να μετακυλίσει το υψηλότερο κόστος στους Ισπανούς καταναλωτές.

Τα υψηλά αυτά κέρδη, έρχονται να υπογραμμίσουν την άνθιση που βιώνουν οι εταιρείες ενέργειας λόγω της εκτόξευσης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη μείωση των προμηθειών στην Ευρώπη από τη Ρωσία, προκαλώντας παγκόσμια στη διαθεσιμότητα ενέργειας.

euro2day.gr