Πλωτό αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα προτείνει το Πολυτεχνείο Κρήτης

10:33 π.μ. - Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023
10:02 π.μ. - Πέμ, 23/33/2023
Image: Πλωτό αιολικό πάρκο στην Ιεράπετρα προτείνει το Πολυτεχνείο Κρήτης

Τι προβλέπει η αρχική πρόταση χωροθέτησης για θαλάσσια πάρκα ανεμογεννητριών στην Κρήτη

Το Ακρωτήρι, η Γαύδος, το θαλάσσιο τμήμα μεταξύ Ηρακλείου και νήσου Ντία, η Αγία Γαλήνη, τα βορειοδυτικά του κόλπου του Μεραμβέλλου, η Ιεράπετρα, η Ζάκρος...

Αυτές είναι μερικές από τις 10 αρχικές προτεινόμενες θέσεις για 5 συνολικά πλωτά αιολικά πάρκα που προτείνει για το νησί μας το Πολυτεχνείο Κρήτης, με δεδομένο ότι η Κρήτη μαζί με την Αλεξανδρούπολη συνθέτουν την πρώτη “φουρνιά” ελληνικών περιοχών στις οποίες αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα μας τα θαλάσσια αιολικά...

Τα ''αποκαλυπτήρια'' της πρότασης του Πολυτεχνείου Κρήτης που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα εγείρει αν μη τι άλλο και πολλή συζήτηση έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας για το πρόγραμμα Ιnterreg με θέμα τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που φιλοξενήθηκε τις προάλλες στον δήμο Χανίων, παρουσία του γ.γ. Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Τη σχετική παρουσίαση έκανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Θεοχάρης Τσούτσος, τονίζοντας πως με βάση την ειδική διερεύνηση που έκανε το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, βάζοντας στο “μικροσκόπιο” δεκάδες παραμέτρους και συναρτήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανοιχτά της Κρήτης μπορούν να αναπτυχθούν 5 θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Μάλιστα, για την πεντάδα των πάρκων που μπορούν εν δυνάμει να αναπτυχθούν, το Πολυτεχνείο Κρήτης προτείνει σε α' φάση 10 θέσεις-σημεία, που απλώνονται γεωγραφικά σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού.

Οι 10 προτεινόμενες θέσεις

Ειδικότερα, από το Πολυτεχνείο προτείνονται για θαλάσσια αιολικά πάρκα τα εξής 10 σημεία στην Κρήτη:

  • Κόλπος Κισσάμου
  • Δυτικά του ακρωτηρίου Σπάθα
  • Στο βόρειο τμήμα του Ακρωτηρίου
  • Κοντά στη Γαύδο
  • Νότια της Αγίας Γαλήνης
  • Ανάμεσα σε Ηράκλειο και τη νήσο Ντία
  • Νότια της Ιεράπετρας
  • Ανοικτά της Ζάκρου
  • Ανάμεσα σε Σητεία και Άγιο Νικόλαο
  • Στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου Μεραμβέλλου

Αυτή είναι η αρχική προτεινόμενη 10άδα σημείων, από την οποία μετά από πιο ενδελεχή διερεύνηση που θα ακολουθήσει, θα προκύψει μια τελική πεντάδα χωροθέτησης για τις πλωτές ανεμογεννήτριες.

Όπως εξήγησε από το βήμα της ημερίδας ο καθηγητής, στη μελέτη που θα γίνει σε πιο αναλυτικό, εξειδικευμένο β' στάδιο μεταξύ των 10 αρχικώς προτεινόμενων θέσεων, θα δοθεί βαρύτητα πέρα από τις συνθήκες και τα δεδομένα αιολικού δυναμικού, σε παράγοντες όπως η όχληση, η θέαση, η εικόνα στον βυθό ώστε οι μελετητές να καταλήξουν στην τελική βέλτιστη προτεινόμενη πεντάδα για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων.

Σημειώνεται ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Χανίων.

Το “παρών” έδωσαν πλήθος αιρετοί, όπως μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λευτέρης Κοπάσης, Γιώργος Κονταξάκης, Ανδρέας Κουκλινός, πρόεδροι και εκπρόσωποι λιμενικών ταμείων, στελέχη του Λιμενικού Σώματος κ.ά.

Στην Κρήτη οι πρώτες “φουρνιές” θαλασσίων αιολικών πάρκων

Η παρουσίαση της πρότασης του Πολυτεχνείου Κρήτης στην ημερίδα που έγινε στα Χανιά έρχεται να ανοίξει επισήμως την ατζέντα της συζήτησης για την χωροθέτηση των πλωτών αιολικών πάρκων στην Κρήτη, δεδομένου ότι το νησί μας φιγουράρει στις περιοχές από τις οποίες αναμένεται να κάνει ''ποδαρικό'' στις θαλάσσιες ΑΠΕ η Ελλάδα.

Αυτό είναι κάτι που, όπως έχουμε γράψει, αποτελεί κυβερνητική απόφαση και σχεδιασμό και το είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες επισήμως η ίδια η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου! Από το βήμα του συνεδρίου που είχαν διοργανώσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η ΕΛΕΤΑΕΝ και η Grant Thornton, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κ. Σδούκου αποκάλυψε πως η Αλεξανδρούπολη, η Κρήτη και δύο ακόμα περιοχές (τις οποίες η ίδια δε θέλησε να κατονομάσει) θα είναι οι πρώτες περιοχές της χώρας που θα υποδεχτούν θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα και οι οποίες θα αποτελέσουν “πιλότο” για την ανάπτυξη της νέας αγοράς που θα προσθέσει “πράσινη” ισχύ στο σύστημα 2 GW στο τέλος της δεκαετίας. Η ένταξη της Κρήτης στο παρθενικό “κύμα” offshore πάρκων σημαίνει πως κάποιο θαλάσσιο τμήμα του νησιού θα συμπεριληφθεί στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) που θα βγουν στον πρώτο “γύρο” διαγωνισμών. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στον πρώτο “γύρο” θα δίνουν το “παρών” μία με δύο ακόμη Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης που έχουν εντοπιστεί. Ωστόσο, δε θέλησε να αναφέρει πού αυτές βρίσκονται, καθώς όπως είπε ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο πρώτος διαγωνισμός, σύμφωνα με την ίδια, θα γίνει μέσα στο 2027, ενώ οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη της νέας αγοράς θα κινητοποιήσουν 6 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις και θα δημιουργήσουν 8.220 νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες.

neakriti.gr