Συνάντηση με εκπροσώπους της καταριανών συμφερόντων Powerglobe είχαν χθες (20/2) στελέχη της ΔΕΗ, για την προοπτική εγκατάστασης μιας πλωτής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με LNG στην Κρήτη, στο πλαίσιο διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας στο νησί από το 2020 και μέχρι την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτη –Αττική που αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και σε αυτήν συμμετείχαν στελέχη από τη Διεύθυνση Παραγωγής και Ανάπτυξης της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα αναφορικά με το πλαίσιο εφαρμογής της λύσης που προτείνει η Powerglobe, αν τελικά αυτή προκριθεί.
Έτσι, για παράδειγμα, συζητήθηκαν θέματα αδειοδότησης, αλλά και το κατά πόσο η πλέον δόκιμη λύση θα ήταν να γίνει απευθείας σύμβαση της ΔΕΗ με τον νέο παραγωγό.
Όπως είναι γνωστό, η λύση της Powerglobe αφορά μία πλωτή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία ενσωματώνει όλες τις υποδομές ενός τέτοιου εργοστασίου, δηλαδή τον αποθηκευτικό χώρο για το LNG, το σύστημα αεριοποίησης, καθώς και τις ηλεκτρογεννήτριες.
Το σχέδιο της εταιρείας είναι να αγκυροβολήσει μία μονάδα με την απαιτούμενη ισχύ ανοικτά του ΑΗΣ του Αθερινόλακκου της Κρήτης, ώστε να αξιοποιεί το δίκτυο του ατμοηλεκτρικού σταθμού για την τροφοδοσία του νησιού με ηλεκτρική ενέργεια.
Μάλιστα, ένα πλεονέκτημα της πλωτής μονάδας είναι ότι δεν θα χρειάζονταν σημαντικές παρεμβάσεις στον ΑΗΣ, πέρα ίσως από τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Επομένως, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως και να απεγκατασταθεί εξίσου άμεσα, με την ηλέκτριση της «μεγάλης διασύνδεσης».
Εξέταση εναλλακτικών λύσεων
Η διερεύνηση της πρότασης γίνεται στο πλαίσιο κατάρτισης εναλλακτικών λύσεων που έχει ζητήσει η ΡΑΕ από τη ΔΕΗ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας ισχύος που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κρήτη από τις αρχές του 2020, όταν θα λήξει η εξαίρεση των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων από την κοινοτική Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, έως την ηλέκτριση του καλωδίου Κρήτη-Αττική.
Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προτεινόμενων μέτρων, το σχέδιο της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει τις δυνατότητες χωροθέτησης, καθώς και την εκτίμηση του κόστους τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η προτιμότερη λύση για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού θα ήταν η διατήρηση σε λειτουργία των υφιστάμενων πετρελαϊκών μονάδων, με την υποβολή αιτήματος για την παράταση του καθεστώτος παρέκκλισης που κανονικά λήγει τον Δεκέμβριο του 2019.
Ωστόσο, πρόσφατη απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, δείχνει πως η Κομισιόν είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο.
Επίσης, καθώς προβλέπεται πως η κατανάλωση ρεύματος στο νησί αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ακόμη και στην περίπτωση παράτασης (με ή χωρίς την έγκριση της Κομισιόν) είναι πιθανό οι υφιστάμενες πετρελαϊκές μονάδες να μην μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε ενέργεια.
Η αμέσως καλύτερη λύση φαίνεται να είναι η πρόταση της Powerglobe, καθώς το κόστος της θα κινείται στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα από αυτό των πετρελαϊκών σταθμών.
Άλλη εναλλακτική λύση που εξετάζεται είναι η μεταφορά στην Κρήτη της μονάδας φυσικού αερίου ΗΡΩΝ 1.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί εγκατάσταση της μονάδας, οι ιδιοκτήτες της ζητούν μακροχρόνιο συμβόλαιο, έως το τέλος της επόμενης 10ετίας. Ένα ενδεχόμενο που μπορεί να εγείρει ενστάσεις από την Κομισιόν για κρατική ενίσχυση.
www.worldenergynews.gr