Πληρώνουν τις «μαϊμού» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία

11:16 π.μ. - Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016
11:03 π.μ. - Παρ, 11/16/2016
Image: Πληρώνουν τις «μαϊμού» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία

Ακριβά αναμένεται να πληρώνουν την επιλογή που έκαναν πολλοί Κρητικοί αλλά και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα να δημιουργήσουν εικονική επιχείρηση σε περιοχή της Βουλγαρίας (ή και κάπου αλλού)

Στα χρόνια της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της βαριάς φορολογίας που έχει τσακίσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, εμποδίζοντας τις από το να είναι βιώσιμες, ολοένα και πιο πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες και βιομήχανοι καταφεύγουν στη λύση αυτή, προκειμένου να γλιτώσουν την ελληνική γραφειοκρατία και τη σκληρή φορολογία.
 
Το γεγονός αυτό όμως, μετά και το σάλο που έχει δημιουργήσει, έχει βάλει σε σκέψεις την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, που ετοιμάζουν αυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα στους Έλληνες επιχειρηματίες που ανοίγουν εικονικές εταιρείες στη Βουλγαρία, με στόχο - τι άλλο; - τη χαμηλότερη φορολογία.
 
 
Σε αριθμούς
 
Τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα είναι εντυπωσιακά! Το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, ενώ δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας. Μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 εκδόθηκαν 1.500 νέα ΑΦΜ στη Βουλγαρία, τα περισσότερα εικονικά, αλλά και κάποια εξ αυτών με παραγωγική δραστηριότητα.
 
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια, εγγεγραμμένες και ενεργές επιχειρήσεις με ελληνική συμμετοχή ήταν κατά το α' τετράμηνο του 2016 περίπου 15.000, από 13.500 στα τέλη του 2015 και 9.000 το 2013. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τα νούμερα να φανερώνουν τη ραγδαία αύξηση της τάσης αυτής που παρουσιάζεται να ενισχύεται όλο και πιο πολύ. Σημειώνεται ότι το 2015 η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, μετά την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία, ενώ το απόθεμα των συνολικών ελληνικών επενδύσεων στη γειτονική χώρα το 2015 ήταν στα 2,39 δισ. ευρώ, από 2,49 δισ. το 2014. Οι επιχειρήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος στη Βουλγαρία κατέχουν τη 2η θέση, έναντι των βρετανικών που είναι στην 1η θέση με 15.500.
 
Οι αλλαγές στη φορολόγηση και οι αυξήσεις στις εισφορές για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν κάνει "μόδα" την ίδρυση επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με στόχο φοροελαφρύνσεις και μικρότερες κρατήσεις. Για πολλές μάλιστα επιχειρήσεις, η μετεγκατάσταση ή ακόμα και η αρχική υπόσταση της εταιρείας στη Βουλγαρία, που έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, είναι αναγκαστική για λόγους επιβίωσης, καθώς, ακόμα κι αν εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν εργαζόμενους, μετέφεραν εκεί τις δραστηριότητές τους για να αποφύγουν το οριστικό "λουκέτο". Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επί των κερδών στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 10%, από 29% που είναι στην Ελλάδα.
 
Όμως φαίνεται ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Εάν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι όσοι έχουν μπλοκάκι μπορούν να γλιτώσουν την αύξηση των εισφορών, φαίνεται ότι σε επίπεδο φορολόγησης η ίδρυση εταιρείας σε χώρες όπως η Μάλτα, η Κύπρος ή η Βουλγαρία είναι δώρο άδωρο. Και αυτό γιατί η εφορία έχει "όπλα" στα χέρια της.
 
Όπως μάλιστα υπογράμμισε στην εφημερίδα "N.K." ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «όσοι ουσιαστικά μεταφέρουν την εταιρεία τους σε ξένη χώρα αλλά τη λειτουργούν στην Ελλάδα, δε γλιτώνουν κάτι σε φορολογικό επίπεδο». Και αυτό διότι στο άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (N. 4172/13) προβλέπεται πως ένα νομικό πρόσωπο ή μία νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Αν δηλαδή ένας Έλληνας φορολογικός κάτοικος έχει συστήσει μια επιχείρηση στη Βουλγαρία και επί της ουσίας τη διευθύνει από την Ελλάδα, τότε τα κέρδη που παράγει αυτή η εταιρεία πρέπει να φορολογηθούν στην Ελλάδα, αφού αυτή η επιχείρηση θεωρείται "φορολογικός κάτοικος Ελλάδας".
 
 
Θα πέσει στην "τσιμπίδα" της εφορίας
 
Συνεπώς με τούτα και με 'κείνα το συμπέρασμα είναι ότι όποιος δημιούργησε εταιρεία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, αλλά η δραστηριότητα της επιχείρησης βρίσκεται στην Ελλάδα, μάλλον θα το πληρώσει.
 
Βεβαίως, υπάρχουν και επιχειρήσεις με έδρα στο εξωτερικό με τη διοίκηση να είναι εγκατεστημένη στη χώρα μας, αλλά η παραγωγική δραστηριότητα γίνεται στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα και οι φόροι πληρώνονται στην έδρα της επιχείρησης, δηλαδή στη γειτονική χώρα με τη χαμηλή φορολογία. Οι υπόλοιποι μόλις εντοπιστούν θα κληθούν και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, οι οποίοι είναι ίσοι με το φόρο που ίσχυε στην Ελλάδα το χρόνο που "γεννήθηκε" η φορολογική υποχρέωση.
 
 
Τα υπέρ και τα κατά
 
Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα βιοτεχνικές/βιομηχανικές), κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα, έχουν μεταφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στη γείτονα χώρα κι εκεί απολαμβάνουν μια σειρά από πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα είναι:
 
• Μειωμένο εργατικό κόστος.
 
• Χαμηλές εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.
 
• Μικρότερο κόστος αρκετών συντελεστών παραγωγής, π.χ. ηλεκτρική ενέργεια.
 
• Μικρό λειτουργικό κόστος διοίκησης.
 
• Μικρότερη γραφειοκρατία στην ίδρυση και διαχείριση εταιρειών. Όλα τα επαγγέλματα είναι ανοικτά και προσβάσιμα σε όλους. Π.χ. δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα και κόστη αγοράς αδειών για ίδρυση μεταφορικής εταιρείας και για το λόγο αυτό πολλές μεταφορικές εταιρείες έχουν εγκατασταθεί στη γείτονα χώρα.
 
• Σταθερό τραπεζικό σύστημα και ύπαρξη υποκαταστημάτων των ελληνικών τραπεζών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.
 
• Σταθερό φορολογικό σύστημα και χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές. Ο φόρος των εταιρικών κερδών ανέρχεται στο 10% και ο φόρος μερισμάτων στο 5%.
 
• Η Βουλγαρία έχει συνάψει συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας με τα περισσότερα κράτη.
 
• Δεν υπάρχουν τεκμήρια διαβίωσης.
 
• Τέλος, ως χώρα κράτος-μέλος της Ε.Ε. απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα με την ελεύθερη διακίνηση ατόμων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, παράλληλα εντάσσεται σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και τέλος διατηρεί (άποψή μας) το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να έχει δικό της νόμισμα.
 
Υπάρχουν φυσικά και πολλά μειονεκτήματα όπως:
 
* Δεν υπάρχει εξειδικευμένο και συνεπές ως προς την εργασία προσωπικό.
 
* Κακές υποδομές.
 
* Άθλιο οδικό δίκτυο.
 
 
Η εξαπάτηση
 
 
Μεγάλο το δέλεαρ, αλλά...
 
Οι επαΐοντες, όμως, υπόσχονται φορολογικές απαλλαγές χωρίς να μεταφερθούν οι δραστηριότητες στη Βουλγαρία. Προτείνουν την ίδρυση μιας "εταιρείας-σφραγίδα", η οποία δε θα έχει γραφεία, προσωπικό και φυσικά καμιά δραστηριότητα, πλην της τιμολόγησης και μεταφοράς ανύπαρκτου κόστους στην Ελλάδα.
 
«Ελπίδα τους είναι ότι θα πληρώσουν λιγότερους φόρους από αυτούς που ισχύουν στην Ελλάδα. Το δέλεαρ είναι μεγάλο. Όμως πρόκειται για μια εξαπάτηση, διότι αν η έναρξη της εταιρείας γίνει στη Βουλγαρία, αλλά όλα τα υπόλοιπα στην Ελλάδα, αυτό θα έχει δυσάρεστο αντίτιμο», είπε ο κ. Μπαριτάκης. Οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και κατά το λαϊκότερο περισσότερο "ψαγμένοι".

Πηγή : neakriti.gr