Πλειστηριασμοί: Πώς θα αποδεικνύεται η «λαϊκή κατοικία» μέσα στο δικαστήριο

5:22 μ.μ. - Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017
05:04 μ.μ. - Τετ, 12/22/2017
Image: Πλειστηριασμοί: Πώς θα αποδεικνύεται η «λαϊκή κατοικία» μέσα στο δικαστήριο

Συνεχείς είναι οι κυβερνητικές συσκέψεις για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών με στόχο τη διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει μόνον όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η προστασία της λαϊκής κατοικίας αφορά στην ακύρωση από την τράπεζα (εντολέας) του πλειστηριασμού της μίας και μοναδικής κατοικίας, της κύριας κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ.
 
Αυτή την περίοδο, είναι προγραμματισμένοι πάνω από 3.700 πλειστηριασμοί και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών, είναι για τα Ειρηνοδικεία καθώς και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
 
Δεν θα γίνουν όλοι τους. Στην πράξη, η τράπεζα θα ζητά εντός της δικαστικής αίθουσας να ανοίγει το Ε9 του οφειλέτη ώστε να φαίνεται εκεί τι έχει δηλώσει ως κύρια κατοικία.
 
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν λάβει διαταγή πληρωμής και τελευταία στιγμή σπεύδουν να δηλώσουν το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό ως κύρια.
 
Παράλληλα, θα γίνεται και διασταύρωση με το ρολόι της ΔΕΗ, εκεί δηλαδή όπου θα φαίνεται ότι γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση.
 
Όσοι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι το τέλος του 2018. Όπου και εκεί αυστηροποιούνται τα κριτήρια, καθώς οι θεσμοί ζητούν να ανοίξουν και οι λογαριασμοί. Αυτό σημαίνει, ότι από δω και πέρα όποιος θα μπαίνει στη ρύθμιση θα αίρεται το τραπεζικό απόρρητο.
 
Στους προγραμματισμένους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της Τετάρτης, είναι και το πλοίο «Αίολος Κεντέρης».
 
Πηγή: tvxs.gr, ΕΡΤ