Πλεξουσάκης: Τούρκικα κηπευτικά ακόμα και στη Θεσσαλονίκη - Συνεταιριστείτε γιατί χανόμαστε
Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο Αντώνης Πλεξουσάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΝΟΤΟΣ
Την εικόνα της αγοράς και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων της Ιεράπετρας δίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης , πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΝΟΤΟΣ. Καταρχάς τοποθετήθηκε αναφορικά με τα όσα ακούγονται τελευταία για μείωση της φορολογίας εισοδήματος σε συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους παραγωγούς. Αυτό , είπε, είναι μια χρόνια απαίτηση έτσι ώστε να «ανταμειφθεί» κατά κάποιο τρόπο ο οργανωμένος παραγωγός. Σημειωτέων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προωθείται η οργάνωση των παραγωγών. Θα πρέπει λοιπόν να δοθούν κονδύλια αλλά και κίνητρα ένταξης των παραγωγών σε οργανωμένα σχήματα γιατί τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σε πολλά επίπεδα. Γενικότερα πάντως και ως Ιεράπετρα θα πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο, ο παραγωγός να αλλάξει νοοτροπία και να αποκτήσει συνεταιριστική συνείδηση για να μπορέσει να επωφεληθεί πολλαπλώς και βέβαια και πάνω από όλα να συνεχίσει να παράγει ποιοτικά προϊόντα όπως άλλωστε κάνει, τόνισε ο κ. Πλεξουσάκης.
Σχολίασε στη συνέχεια την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά λέγοντας ότι ο παραγωγός είναι ο τελικός αποδέκτης όσων συμβαίνουν. Οι αυξήσεις σε εφόδια, μεταφορικά, λιπάσματα, καύσιμα, σε ενέργεια είναι πολύ μεγάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το πετρέλαιο κίνησης αγγίζει στην τιμή, την τιμή της βενζίνης. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αυξάνεται το κόστος μεταφοράς. Η εφαρμογή του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο είναι σαφώς μια ενίσχυση αλλά δεν φτάνει γιατί οι πιέσεις είναι μεγάλες και από πολλές πλευρές. Μεγάλος και ο ανταγωνισμός σε συνάρτηση με τις μεγάλες αγορές. Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης στην αγορά. Τώρα το ποιος θα επιβιώσει αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι οργανωμένοι παραγωγοί πάντως έχουν καλύτερες προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν σε σχέση με έναν μεμονωμένο παραγωγό.
Πρόσθεσε ότι προϊόντα στέλνονται για τον ανεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς , σε βαλκανικές χώρες και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Ο πόλεμος ωστόσο έχει φέρει δραματικές αλλαγές στο κομμάτι της εμπορίας. Τα κοστολόγια έχουν πιεστεί πολύ. Είναι ενδεικτικό ότι τούρκικα προϊόντα έχουν καταλήξει στην αγορά της Θεσσαλονίκης, επιστρέφοντας από Ουκρανία που ήταν ο προορισμός τους, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα στήριξης για να ενισχυθεί ο παραγωγός, για να μπορέσει να συνεχίσει να καλλιεργεί, να παράξει. Δεν πρέπει και ο παραγωγός να συνεχίσει να διεκδικεί. Το αποτύπωμα πάντως της χρονιάς θα φανεί σε περίπου δυο μήνες οπότε θα ολοκληρωθεί η καλλιεργητική χρονιά και θα γίνει ο προγραμματισμός της επόμενης.
Ο κ. Πλεξουσάκης, είπε σε άλλο σημείο ότι η αγορά έχει επηρεαστεί αφενός μεν από ψυχολογία του κόσμου που δεν είναι η καλύτερη καθώς μετά την πανδημία , έχουμε τον πόλεμο και παράλληλα τις μεγάλες αυξήσεις σε πολλά προϊόντα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα κλπ. Έτσι και η κατανάλωση είναι μειωμένη καθώς ο καταναλωτής κοιτάζει το πως θα επιβιώσει.
Την άποψή του αναφορικά με τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων της Ιεράπετρας και την αναγκαιότητα να προχωρήσει το κομμάτι της οργάνωσης εξέφρασε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Δελημπαλταδάκης. Όπως είπε θα πρέπει οι παραγωγοί να οργανωθούν για να μπορέσουν να επωφεληθούν σε διάφορα επίπεδα και να μένει κάτι παραπάνω στην τσέπη του. Θα μπορούσε εδώ ο Δήμος να παίξει ρόλο. Θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών που διαθέτει και το κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να το παραχωρήσει, να το διαθέσει, για να αναπτυχθεί ένας συνεταιρισμός. Επίσης ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος να παίξει το ρόλο του και όχι να λειτουργεί σαν μια Διαφημιστική εταιρία.