Πλατής: Τι να προσέξουν οι παραγωγοί στην επιλογή φορέα για την δήλωση ΟΣΔΕ

11:35 π.μ. - Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024
11:08 π.μ. - Παρ, 02/35/2024
Image: Πλατής: Τι να προσέξουν οι παραγωγοί στην επιλογή φορέα για την δήλωση ΟΣΔΕ

Τι είπε ο Μ. Πλατής στον Ηχώ 99,8 για τις προθεσμίες δηλώσεων ΟΣΔΕ, για τις πληρωμές και το νέο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κ. Μιχάλης Πλατής, υπεύθυνος της «AgroAναπτυξιακή», μίλησε στον Ηχώ 99,8 για όσα πρέπει να προσέξουν φέτος οι παραγωγοί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ΚΥΔ που θα επιλέξουν ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το βασικότερο πρόβλημα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι το πρόβλημα του χρόνου, είπε ο κ. Πλατής. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πλατφόρμα. Το σημαντικό είναι ότι η πλατφόρμα άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις. Όσων αφορά τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, ο κ. Πλατής μας ενημέρωσε ότι θα δοθεί παράταση 25 ημερών μετά τις 12 Σεπτεμβρίου και φέτος δεν θα υπάρξουν πρόστιμα. Ωστόσο, ο χρόνος και πάλι δεν φτάνει, με τον κ. Πλατή να πιστεύει ότι θα δοθεί άτυπη παράταση τουλάχιστον για τα οικολογικά σχήματα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος απαιτεί να επισυνάπτονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να οριστικοποιηθεί η αίτηση για τα οικολογικά σχήματα αλλά αυτό χρειάζεται επιπλέον χρόνο.

Όσων αφορά τις πληρωμές, ο κ. Πλατής είπε ότι συνήθως οι πρώτες πληρωμές γίνονται 20 Οκτώβρη ωστόσο φέτος πιστεύει ότι δεν θα έχουν προλάβει να οριστικοποιήσουν όλες τις δηλώσεις μέχρι τότε. Υποθέτει λοιπόν, ότι αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να δει ποια ΑΦΜ έχουν ανέβει και να πληρώσει ένα μέρος με βάση τα παλιά δικαιώματα. Κατά την γνώμη του, οι πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα θα γίνουν μέσα στον νέο χρόνο.

Παρόλο που η περσινή χρονιά ήταν μία κρίσιμη χρονιά, το γραφείο του κ. Πλατή είχε μεγάλη επιτυχία, με τους παραγωγούς που ακολούθησαν τις συμβουλές του για το πρασίνισμα να παίρνουν διπλάσια και τριπλάσια επιδότηση. Επιπλέον, η «AgroΑναπτυξιακή» είναι ο μόνος φορές στην Σητεία και την Ιεράπετρα που έχει συνεχή πιστοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πέρυσι, τα περισσότερα ΚΥΔ δεν βοήθησαν τους παραγωγούς ώστε να μπουν στο πρασίνισμα με αποτέλεσμα να χάσουν πολλά χρήματα, ανέφερε ο κ. Πλατής. Φέτος, η πλειοψηφία των παραγωγών θα προσπαθήσει να μπει στο πρασίνισμα και έτσι ανά κεφαλή αλλά και ανά στρέμμα θα πέσει το πρασίνισμα γι΄ αυτό και η «AgroΑναπτυξιακή» έχει βρει πολύ πιο οικονομικές εταιρίες ώστε να γίνουν όλα σωστά αλλά να μείνει και κάτι στον παραγωγό και να μην πληρώσει παραπάνω από όσα θα πάρει.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πλατής είπε ότι η πρόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να υπάρχει ένα διαχρονικό σύστημα αντίστοιχο με αυτό των λογιστών, όπου θα μπορούν οι τροποποιήσεις να γίνονται άμεσα. Γι’ αυτό και το νέο σύστημα γράφει ΟΣΔΕ 2024-2027. Έτσι, όταν έρχεται η περίοδος των πληρωμών, το σύστημα θα παγώνει για λίγο και στην συνέχεια θα ανοίγει ξανά ώστε να προχωράει η διαδικασία. Το σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μη λειτουργικό με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Το νέο σύστημα φαίνεται να έχει πολλά θετικά ωστόσο πρέπει να το δούμε και στην πράξη, ανέφερε ο κ. Πλατής.

Κλείνοντας, συμβούλεψε τους παραγωγούς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με την επιλογή του φορέα με την βοήθεια του οποίου θα προχωρήσουν τις δηλώσεις τους και να ακολουθήσουν σωστά τις διεργασίες που θα τους υποδείξουν καθώς φέτος το 1/3 της επιδότησης πηγαίνει στα οικολογικά σχήματα.