Πλατής: Τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα νέων αγροτών

11:31 π.μ. - Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021
11:03 π.μ. - Τετ, 03/31/2021
Image: Πλατής: Τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα νέων αγροτών

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν - Τι πρέπει να προσέξουν

Βγήκε η προδημοσίευση για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών 2021, που σημαίνει ότι θα γίνει διαβούλευση και εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι. Η συνολική ανέρχεται σε δαπάνη πάνω από τα 350 εκατ. Ευρώ. Η επιχορήγηση θα είναι 100% έως 40.000 ευρώ για φυτική ή ζωική παραγωγή και με δέσμευση μόλις 6 ετών. Απαιτείται να έχετε κάνει Ενεργοποίηση Δικαιωμάτων φέτος το 2021. Ο υπεύθυνος της AgroΑναπτυξιακή κ. Μιχάλης Πλατής μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας τα κριτήρια ένταξης προσθέτοντας πως ως μελετητικό γραφείο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την ορθή υποβολή και παρακολούθηση του φακέλου σας.

Ακούστε εδώ τον κ. Πλατή:

Τι προβλέπει το Μέτρο για τους Νέους Αγρότες σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ και ποιοι οι βασικοί στόχοι

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ανακοινώνει, ότι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθεί το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» (ΠΑΑ 2014 – 2020). Για τον σκοπό αυτό θέτει από σήμερα και μέχρι τις 15 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση την σχετική προδημοσίευση του Μέτρου.Όσον αφορά το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης, αυτό θα είναι πολλαπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση και εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί στόχοι της πρόσκλησης του έτους 2021 είναι οι εξής:

α) Η ουσιαστική δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και αγροτικού δυναμικού της χώρας,

β) Η αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικά Νέων Αγροτών, που επωφελούνται ευκαιριακά από το Μέτρο αντιμετωπίζοντας συγκυριακά την είσοδο τους στον τομέα της Γεωργίας και

γ) η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Μέτρου με την παροχή νέων κινήτρων, όπως η χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης τόσο για την αντιμετώπιση των εξόδων της πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της Γεωργίας, όσο και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Παράλληλα, προβλέπονται για πρώτη φορά ο διπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης στα 35.000 ευρώ (με προσαυξήσεις ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης) και η αύξηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο Μέτρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των παθογενειών και της συγκυριακής λογικής, αλλά κυρίως την ενδυνάμωση και ανάδειξη του Μέτρου σε βασικό πυλώνα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της χώρας.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης διαμορφώνονται ως εξής:

1. Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι από 14.000 έως 100.000 ευρώ.

2. Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

3. Για πρώτη φορά, η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 θα συμπέσει χρονικά με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο 4.1) με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες. Συνεπώς, στην πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης και όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση στήριξης στην πρόσκληση του 6.1. Ωστόσο για να ενταχθούν στο 4.1 πρέπει απαραίτητα να εγκριθούν στο 6.1 και βέβαια να έχουν συγκεντρώσει και την απαραίτητη βαθμολογία για το 4.1.

4. Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.

5. Στην συγκεκριμένη πρόσκληση και με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, θα συγχωνευτεί η πρόσκληση για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας.