Πλατής: Περίπου το 1/3 των παραγωγών του Λασιθίου θα κληθούν να επιστρέψουν μέχρι και πάνω από 1000 ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

10:23 π.μ. - Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024
10:10 π.μ. - Τρί, 08/23/2024
Image: Πλατής: Περίπου το 1/3 των παραγωγών του Λασιθίου θα κληθούν να επιστρέψουν μέχρι και πάνω από 1000 ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα χρήματα θα παρακρατηθούν από την πρώτη δόση της επιδότησης του 2023 που έρχεται στις 20 Οκτωβρίου

Ο κος Μιχάλης Πλατής, υπεύθυνος της «AgroΑναπτυξιακή», μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα χρήματα που θα κληθούν να επιστρέψουν οι αγρότες από την επιδότηση του 2022 λόγω λάθους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατόπιν ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώθηκε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε λάθος μία δόση το 2023 που αφορούσε την επιδότηση του 2022 και έτσι οι παραγωγοί καλούνται ουσιαστικά να επιστρέψουν αυτή τη δόση. Επειδή τα χρήματα είναι συγκεκριμένα περιμένουν να δουν που θα δοθούν στην συνέχεια, αφού για να τα παίρνει πίσω σημαίνει ότι πρέπει να τα δώσει κάπου. Ο κος Πλατής επισήμανε ότι το λάθος δεν είναι των παραγωγών ή των ΚΥΔ αλλά του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ και πιθανόν να γίνει παρακράτηση αυτών των χρημάτων από την επιδότηση του 2023. Για όσους παραγωγούς δεν κάνουν ενεργοποίηση φέτος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ζητήσει αυτά τα χρήματα εγγράφως και εάν δεν επιστραφούν θα πάνε στην εφορία καθώς οι παραβάσεις που αφορούν τα οικονομικά της ΕΕ δεν παραγράφονται. Επομένως, όταν διαπιστωθεί κάποιο λάθος που αφορά Ευρωπαϊκά κονδύλια, αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. Μιλάμε λοιπόν για 196.000 παραγωγούς οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν το 5 με 10% αυτών των χρημάτων. Στο Λασίθι θα κληθούν να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα περίπου το 1/3 των παραγωγών, μιλάμε δηλαδή για χιλιάδες παραγωγούς. Ο κος Πλατής είπε ότι οι παραγωγοί μπορούν να δουν εάν χρωστάνε και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν μπαίνοντας στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνεχίζοντας, ο κος Πλατής μας ενημέρωσε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνει στις 20 Οκτώβρη. Από τις 5/10 και μετά οι αιτήσεις θεωρούνται εκπρόθεσμες για όσους έχουν ήδη δικαιώματα. Ωστόσο, το σύστημα δέχεται νέα ΑΦΜ, δηλαδή νέους παραγωγούς, μεταβιβάσεις νέων και ενεργοποίηση. Όλες οι διορθώσεις μπορούν να γίνονται μέχρι τις 15/10. Μετά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κλείσει το σύστημα για να τραβήξει τα στοιχεία και να κάνει την πληρωμή και θα το ανοίξει ξανά για διορθώσεις.

Κλείνοντας, ο κος Πλατής ανέφερε ότι στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί ένα χάος και βλέπουμε να γίνονται συνεχώς λάθη στις πληρωμές με το λάθος που έγινε αυτή τη φορά να είναι μαζικό και τραγικό.

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού