Πλατανάκης: Θα ενταθούν οι αντιδράσεις για τη μη συγχώνευση τμημάτων στο 4ο Δημοτικό

12:11 μ.μ. - Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2024
12:09 μ.μ. - Τρί, 03/11/2024
Image: Πλατανάκης: Θα ενταθούν οι αντιδράσεις για τη μη συγχώνευση τμημάτων στο 4ο Δημοτικό

Παρέμβαση Μπαρμπεράκη Διευθυντή του 3ου Δημοτικού σχολείου Ιεράπετρας

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία όλης της χώρας. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας είναι ένα από αυτά τα σχολεία και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κ. Κωσταντίνος Πλατανάκης, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τις κινήσεις που σχεδιάζει ο Σύλλογος σε μία προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί αυτή η απόφαση η οποία θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην εκπαίδευση και την ψυχολογία των παιδιών όσο και στην σωστή διαχείριση της τάξης από μεριάς εκπαιδευτικών.

Όπως είπε ο κ. Πλατανάκης, ο Σύλλογος Γονέων ενημερώθηκε από εκπαιδευτικούς για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο 4ο Δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας και σαν Σύλλογος τρέχουν το θέμα από τα μέσα του καλοκαιριού. Έχουν πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης μας καθώς και με τους βουλευτές Λασιθίου. Ο κ. Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει αλλά στην πράξη δεν έγινε κάτι. Επίσης, το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο με ψήφισμα στηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι οριστική.

Ο Σύλλογος είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε αποκλεισμό του σχολείου, κάτι που τελικά δεν έκανε καθώς σε τέτοια περίπτωση οι αναπληρωτές δεν θα πληρώνονταν. Αποφάσισαν λοιπόν να συζητήσουν με τα υπόλοιπα σχολεία, τόσο της Σητείας όσο και του Αγ. Νικολάου και να παρθούν αποφάσεις σε επίπεδο νομού. Εάν επικαλεστούν την ασφάλεια των παιδιών, η οποία αποτελεί πρωτεύον θέμα για τους γονείς, θα μετακινηθούν παιδιά σε άλλα σχολεία. Ο κ. Μαμάκης είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα μετακίνησης παιδιών αλλά τελικά αυτό θα συμβεί σύμφωνα με τον κ. Πλατανάκη. Το κομμάτι που θα προτάξουν, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, είναι το αντιπαιδαγωγικό. Αυτές οι συγχωνεύσεις αφορούν παιδάκια έξι και επτά χρονών οπότε όλοι μπορούμε να φανταστούμε το χάος που μπορεί να δημιουργηθεί στην εκπαίδευση των παιδιών από αυτή την κατάσταση. Ένας δάσκαλος θα πρέπει να διαχειριστεί είκοσι πέντε παιδιά μέσα σε μία μικρή αίθουσα και να βάλει τις βάσεις της εκπαίδευσής τους, είπε ο κ. Πλατανάκης. Επιπλέον, μέσα σε αυτά τα παιδιά ίσως υπάρχουν και παιδιά που θα χρειάζονται παράλληλη στήριξη.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μιλούν για το εκπαιδευτικό κομμάτι και την ασφάλεια των παιδιών ενώ οι κυβερνώντες για αριθμούς, συμπλήρωσε ο κ. Πλατανάκης. Ο σκοπός είναι να μειωθούν οι εκπαιδευτικοί ώστε να έχουν λιγότερα έξοδα. Στο 4ο Δημοτικό θα υπάρχουν πενήντα παιδιά στην πρώτη τάξη τα οποία θα χωριστούν σε δύο τμήματα. Επίσης, υπάρχουν παιδιά που μένουν ακριβώς δίπλα στο σχολείο και τα έστειλαν σε άλλα σχολεία. Γίνεται λοιπόν μείωση των τμημάτων και σύμπτυξη των παιδιών.

Κλείνοντας, ο κ. Πλατανάκης είπε ότι θα πραγματοποιήσουν μία συνάντηση μέσα στην εβδομάδα σε επίπεδο νομού και πρέπει στην συνέχεια να στραφούν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο του νομού σε θέματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή έχουν την στήριξη της προέδρου της Ένωσης Γονέων με κάποιες ενστάσεις. Ζητούν την στήριξη και των υπόλοιπων σχολείων της Ιεράπετρας ώστε να κινηθούν όλοι συλλογικά. «Φέτος στοχοποιείται το 4ο Δημοτικό αλλά του χρόνου θα είναι κάποιο άλλο», είπε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Μ. Μπαρμπεράκης, Διευθυντής του 3ου Δημοτικού σχολείου Ιεράπετρας, έκανε παρέμβαση με αφορμή την παραπάνω συνέντευξη. Όπως είπε, ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να υπάρχουν μέχρι είκοσι πέντε παιδιά ανά τμήμα άρα δεν υπάρχει τίποτα παράνομο ή παράτυπο στην νέα αυτή απόφαση της κυβέρνησης. Η παιδεία έχει κενά σε όλους τους τομείς ωστόσο ο νόμος είναι τέτοιος και υποδεικνύει ότι σε κάθε τάξη μπορούν να υπάρχουν μέχρι είκοσι πέντε παιδιά, συμπλήρωσε. Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των γονιών ωστόσο πιστεύει ότι αντικειμενικά αυτή η προσπάθεια δεν θα έχει αντίκρισμα αφού αυτό που συμβαίνει είναι καθόλα νόμιμο. Κλείνοντας, ανέφερε ότι πολιτικά θα πρέπει να γίνει αυτό που λένε οι γονείς αλλά αντικειμενικά και βάση νόμου δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.   

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 4ου Δημοτικού σχολείου Ιεράπετρας:

4ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας. Ιεράπετρα 2/9/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Οι 3 αλλαγές στα δημοτικά σχολεία για το 2024-2025 που δεν λέγονται!!!

Η νέα σχολική χρόνια ξεκινάει σε λίγες μέρες και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, ακόμα και για τα παιδάκια της πρώτης τάξης. Τρεις είναι μέχρι στιγμής οι αλλαγές οι οποίες έχουν αποφασιστεί και έρχονται να εφαρμοστούν εντέχνως στο παρά πέντε της νέας σχολικής περιόδου. Όλα αυτά γίνονται με στόχο να μειωθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών για εξοικονόμηση χρημάτων. Δυστυχώς, κανένας εκ των τεχνοκρατών του Υπ. Παιδείας δεν έβαλε σε αυτή την εξίσωση τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν τα ΠΑΙΔΙΑ μας…

Συγκεκριμένα:

Αλλαγή 1: Σε κάθε τμήμα θα στοιβάζονται 25 μαθητές, ξεκινώντας από τα παιδιά ακόμα της Α τάξης. Τραγικό βέβαια είναι το γεγονός ότι η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί σε τμήματα και άλλων τάξεων όπου υπάρχουν υπεράριθμα τμήματα , δεν θα συστήνεται επιπλέον τμήμα αλλά τα παιδιά θα κάνουν αναγκαστική μεταγραφή σε όμορα σχολεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας Λασιθίου, όπου τα παιδιά που θα φοιτήσουν φέτος στην Β’ τάξη, εξαναγκάζονται να συγχωνευτούν σε 2 τμήματα από 3 που ήταν την περσινή περίοδο. Και το ερώτημα που πλανάται στο βλέμμα αυτών των παιδιών είναι γιατί γίνεται όλο αυτό; γιατί θα έχουν άλλη δασκάλα / λο φέτος; γιατί θα έχουν άλλους συμμαθητές από αυτούς της πρώτης τάξης.!!!

Αλλαγή 2: Την ευθύνη διδασκαλίας σε τόσα πολλά παιδιά μικρής ηλικίας, θα έχει ένας και μοναδικός εκπαιδευτικός!! Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ο διαθέσιμος χρόνος των 45 λεπτών για κάθε μάθημα είναι υπερβολικά μικρός για να ασχοληθεί αποτελεσματικά με 25 παιδιά, αυτών των ηλικιών.

Αλλαγή 3: Στα τμήματα πού εμπεριέχουν μαθητές με παράλληλη στήριξη, ο εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος για αυτούς τους μαθητές, θα υποχρεούται πλέον να συνδράμει πρακτικά στην διδασκαλία των υπολοίπων μαθητών της τάξης και όχι να ασχολείται αποκλειστικά με τους μαθητές παράλληλης στήριξης, όπως είναι ο σημαντικότερος ρόλος τους.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τον Σεπτέμβριο 2024, όπου με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, γίνεται εντεταλμένη προσπάθεια να “διατηρηθεί” το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλά πρότυπα, παρόλο την αξιοσημείωτη προσπάθεια που καταβάλει το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εμείς, ως γονείς και κηδεμόνες οφείλουμε να πράξουμε τα δέοντα και να μην επιτρέψουμε να γίνει αυτό το “εκπαιδευτικό έγκλημα” στα παιδιά μας, σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία..

   Εκ του ΔΣ