Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες σε 145 επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια

12:21 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Τετ, 21/21/2022
Image: Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες σε 145 επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια

Η Τουρκία πόσους μετανάστες έχει διασώσει, διερωτήθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Απαντήσεις στην αδιανόητη επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έδωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η Τουρκία συστηματικά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και παραβιάζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η Τουρκία που ανέχεται την δράση των αδίστακτων κυκλωμάτων, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο κ. Πλακιωτάκης.

Όπως αποκάλυψε τα τελευταία δύο χρόνια το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες μας σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενώ διερωτήθηκε πόσους διακινητές έχει συλλάβει η Τουρκία και πόσα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών έχει εξαρθρώσει.

«Ο υπουργός των Εξωτερικών έχει δώσει την πρέπουσα απάντηση και αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» είπε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι «η χώρα μας πράττει το αυτονόητο. Ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

«Αντί η Τουρκία να μας κατηγορεί για pushbacks στο Αιγαίο, αυτό που έχει αξία να αναφερθεί είναι ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχολήθεί με το push forward από την Τουρκία η οποία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό» συνέχισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Στην ερώτηση για το πώς αντιδρά το Λιμενικό όταν εντοπίζει ένα πλοιάριο με παράνομους μετανάστες ο Γιάννης Πλακιωτάκης διευκρίνισε ότι ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή τονίζοντας ότι «πρωταρχικό ζητούμενο είναι να προστατέψουμε τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η διαχείριση των περιστατικών γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, γι’ αυτό και έχουμε αυτή την εντυπωσιακή μείωση πάνω από 80% τα τελευταία χρόνια στις μεταναστευτικές ροές, πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Όσο κι αν δεν αρέσει η στάση αυτή του λιμενικού σώματος θα συνεχιστεί. Έχουν αυξηθεί οι ροές, ειδικά τώρα που είναι πολύ έντονη η ρητορική επιθετική από την πλευρά της Τουρκίας. Τα περιστατικά είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2020. Έχουμε αυξημένη πίεση επίσης από την περιοχή του Λιβάνου από τη Λιβύη. Η Ελλάδα όμως, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό και ένταση σε όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου. Είμαστε σε πολύ μεγάλη και αυξημένη ετοιμότητα», επεσήμανε.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης διεμήνυσε, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα: «Είναι κάτι το οποίο το έχει επισημάνει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Έχουμε διαμορφώσει νέες διπλωματικές συμμαχίες, ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

protothema.gr