Πλακιωτάκης: Ούτε υποβαθμίζεται ούτε κλείνει καμία νοσοκομειακή μονάδα στο Λασίθι

12:08 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022
12:12 μ.μ. - Τετ, 21/08/2022
Image: Πλακιωτάκης: Ούτε υποβαθμίζεται ούτε κλείνει καμία νοσοκομειακή μονάδα στο Λασίθι

Αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας στον Ηχώ 99,8 για νοσοκομεία, μεταφορικό ισοδύναμο, έργα υποδομών

Μεταφορικό ισοδύναμο, υγεία και νοσοκομεία Λασιθίου,  έργα υποδομών τέθηκαν σε συζήτηση στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» με καλεσμένο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Υπουργός  πιστώνονται  τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους τα χρήματα για το μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεων σημειώνοντας  ότι  για την Κρήτη η θεσμοθέτηση του υλοποιήθηκε επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας. Έτσι για  την περιφέρεια Κρήτης θα καταβληθούν  5,5 εκατομμύρια ευρώ σε 1566  κρητικές επιχειρήσεις,  με προγραμματισμό για συνέχιση  του προγράμματος. Στο Λασίθι θα πληρωθούν 467 επιχειρήσεις, εμπορικές, αγροτικές και άλλες. Το μέτρο αυτό  ενισχύει την εξωστρέφεια της Κρήτης και στόχο έχει τη στήριξη του νησιωτικού χώρου, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. Προσθέτοντας ότι    μέσα στο 2023 θα γίνει συνολική αναμόρφωση του μέτρου και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής του πχ επιδότηση επιβατών, καυσίμων, και στην Κρήτη  στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών απαιτήσεων και αναγκών της χώρας.  

Τοποθετούμενος για το θέμα της υγείας και της λειτουργίας των Νοσοκομείων σε επίπεδο νομού , μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγεία σκ. Θ. Πλεύρη που προκάλεσαν ανησυχία στην τοπική κοινωνία, ο κ. Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε καταρχάς ότι δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί ή να κλείσει καμία νοσοκομειακή μονάδα στον νομό. Αντιθέτως η κυβέρνηση στοχεύει στην αναβάθμιση των δομών υγείας. Αυτό φαίνεται και από τις προσλήψεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό και τις προκηρύξεις που είναι σε εξέλιξη για τη στελέχωση των νοσοκομείων. (Παραθέτοντας στο σημείο αναλυτικά στοιχεία). Παράλληλα μέσα από προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης  επιδιώκεται η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και των υποδομών.

Γνωρίζουμε ότι τα νοσοκομεία του Λασιθίου εξυπηρετούν ανάγκες πέραν των στενών γεωγραφικών τους ορίων. Π.χ. η Ιεράπετρα εξυπηρετεί ανάγκες κατοίκων του νομού Ηρακλείου ή η Σητεία εξυπηρετεί την Κάσο και την Κάρπαθο. Αντίστοιχα και ο Άγιος Νικόλαος. Ενώ στη Νεάπολη προωθείται το Κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας. Κανένα νοσοκομείο του νομού Λασιθίου δεν πρόκειται να κλείσει, τόνισε ο Υπουργός. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι  η  7η ΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με το Κέντρο τεκμηρίωσης και κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών και το Υπουργείο Υγείας έθεσαν ως στόχο την εφαρμογή του νέου συστήματος  κωδικοποίησης των ιατρικών διαγνώσεων και πράξεων σε όλα τα νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ  με τη χρήση του ηλεκτρονικού ιατρονοσηλευτικού   φακέλου. Η κα Γκάγκα θα επισκεφθεί τον νομό μέσα στον Γενάρη ή τον Φλεβάρη και ως αρμόδια θα ενημερώσει και θα δώσει απαντήσεις, ανέφερε.

Όσο για την προσεχή δραστηριοποίηση ιδιωτικής κλινικής στην Ιεράπετρα που επίτεινε την ανησυχία των πολιτών μετά και τις δηλώσεις Πλεύρη,  ο κ. Πλακιωτάκης σχολίασε ότι η  ιδιωτική υγεία λειτουργεί παράλληλα με τη δημόσια. Δεν έχουν να φοβηθούν κάτι οι πολίτες. Ήταν εις βάρος της τοπικής κοινωνίας το άνοιγμα ιδιωτικού κέντρου αιμοκάθαρσης;  Είμαστε εδώ να υπερασπίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας στον νομό Λασιθίου. στοχεύουμε με συγκεκριμένες επενδύσεις και  με τη στελέχωσή τους στην αναβάθμισή τους. Προφανώς πρέπει να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε ομαδικά , με συνεννόηση.  Ο νομός Λασιθίου έχει υποφέρει από αντιπαλότητες. Μας ενδιαφέρει να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, είπε ο κ. Πλακιωτάκης

Κλείνοντας έκανε αναφορά σε έργα που δρομολογήθηκαν ή δρομολογούνται από τη Ν.Δ. στον νομό Λασιθίου με ιδιαίτερη αναφορά σε έργα υποδομών για την Ιεράπετρα, όπως έργα για την ύδρευση, εργα για την άρδευση με αναφορά στα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών και τις θετικές εξελίξεις για το φράγμα του Αγίου Ιωάννη. Επιπλέον χρηματοδοτήθηκε η ανάπλαση για τη μελέτη του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας και αναζήτηση χρηματοδότηση για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εκεί χωρίς οι καταστηματάρχες να επιβαρυνθούν. Επίσης σε επίπεδο νομού έργα για τις λιμενικές υποδομές.    Όλα αυτά μέσα από την προσπάθεια του Υπουργείου να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε όλο τον νησιωτικό χώρο ανά τη χώρα. 

Κλείνοντας ευχήθηκε καλές γιορτές, με υγεία,  προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και ένα  νέο έτος παραγωγικό για την πατρίδα μας.