Πλακιωτάκης: Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης αιτήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

11:22 π.μ. - Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
11:11 π.μ. - Δευ, 23/22/2020
Image: Πλακιωτάκης: Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης αιτήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και πρωτοβουλίες για να στηριχτούν η οικονομία και η κοινωνία

Σε μια σειρά μέτρων που λαμβάνονται για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος φιλοξενήθηκε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη. Ο κ. Υπουργός καταρχάς τόνισε ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων χρόνων μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο η χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση τεράστιας αβεβαιότητας. Αυτό που θα κρίνει τις αποφάσεις για το πότε θα λήξει το δεύτερο lockdown είναι το επιδημιολογικό φορτίο και οι εισηγήσεις των ειδικών. Εάν έχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου τότε θα προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης προχώρησε σε μια σειρά μέτρων ενίσχυσης και στήριξης καθώς μεταξύ άλλων, διπλασιάζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο για τους δικαιούχους, χορηγείται έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους μηχανικούς, οικονομολόγους, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων το επόμενο έτος. Ήδη έχουν δρομολογηθεί επιπλέον και τα παρακάτω μέτρα. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή συμβάσεων εργασίας, για επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή της δημόσιας αρχής παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση καταβολής ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα κ.α. Η κυβέρνηση στηρίζει τους πληττόμενους συμπολίτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και εργαζομένων, με συγκεκριμένα μέτρα και μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 24 δις ευρώ. Επιπλέον για τη νέα χρονιά και την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει προβλεφθεί το ποσό των 7 δις ευρώ. Ακόμη, για πρώτη φορά , έχουμε την εισροή του μεγάλου αναπτυξιακού πακέτου εκμετάλλευσης των ευρωπαϊκών πόρων και από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και από το νέο ΕΣΠΑ. Ευελπιστούμε ότι μετά την ύφεση που έχει δημιουργήσει η πανδημία θα έχουμε μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, πλέον βλέπουμε άκρη στο τούνελ, το εμβόλιο θα έρθει στην χώρα μας αρχές Ιανουαρίου, ήδη έχει εξαγγελθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού και αυτό δημιουργεί άλλες συνθήκες και στην αγορά και στην κοινωνία.

Εν συνεχεία και ειδικότερα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ο κ. Υπουργός είπε ότι είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε μετά από συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Κρήτης και τα 4 Επιμελητήρια του νησιού. Το 2021 θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ οπότε αναμένεται να συμπεριληφθούν νέοι κωδικοί. Για την Κρήτη το μέτρο αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ,μετά την παράταση που δόθηκε , είναι στις 30 Νοεμβρίου. Εάν θα δοθεί νέα παράταση είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί, δεν το αποκλείουμε.

Σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών που επλήγησαν από την πανδημίας είπε πως για πρώτη φορά δίνεται ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ως προς για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες εκτίμησε ότι ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και την πορεία των προϊόντων και τις δημοσιονομικές συνθήκες, ο αρμόδιος υπουργός θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε τέλος αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό. Κλείνοντας προέτρεψε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα και θα συνεχίσει να λαμβάνει εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να σταθεί όρθια η οικονομία και η κοινωνία.