Ετσι, ο κ. Πλακιωτάκης αποφάσισε την αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του Αρχιπλοηγού του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά μετά την άσκηση σε βάρος του δίωξη για παράβαση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.
Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας έξι πλοηγούς της Πλοηγικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης προς τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παραβάσεις των άρθρων 187 παρ.1, 235 παρ. 2, 385 παρ. 3 εδ. β’, 386 παρ. 1 εδ. β’ του Ποινικού Κώδικα, καθώς και του Ν.4557/2018.
Το κύκλωμα της Θεσσαλονίκης
Υπενθυμίζεται ότι οι Εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ έκαναν μεγάλη επιχείρηση για να εξαρθρώσουν κύκλωμα λιμενικών αλλά και εφοπλιστών για υπόθεση δωροδοκίας. Συνολικά συνελήφθησαν 18 άτομα τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή σε υπόθεση απάτης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη χρήση ρυμουλκών που εξυπηρετούν τα πλοία που ελλιμενίζονται, με κέρδος εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τέσσερις εφοπλιστές από την Αθήνα, οι οποίοι συνελήφθησαν, κατηγορούνται ότι με λιμενικούς έστησαν ολόκληρο δίκτυο σχετικό με την πιστοποίηση ρυμουλκών και αναθέσεις έργων στο λιμάνι. Καθόριζαν μεγαλύτερο αριθμό ρυμουλκών από αριθμό για την εξυπηρέτηση των πλοίων, κάτι που αύξανε το κόστος για τους χρήστες.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τις συλλήψεις, η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ και οι ναυτικοί πράκτορες είχαν ζητήσει από το υπουργείο να υπάρξει άμεση αντικατάσταση των πλοηγών, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία του λιμανιού. Αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα το υπουργείο Ναυτιλίας. στέλνοντας δύο πλοηγούς ενώ θα έρθει ακόμη ένας πληγός τις επόμενες ημέρες.
iefimerida.gr