Πλαφόν στα οικόσιτα: Γιατί στοχοποιείται το Λασίθι; Τι λέει ο κτηνίατρος Μ. Σπυριδάκης στον ΗΧΩ 99,8

12:25 μ.μ. - Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023
12:03 μ.μ. - Τετ, 22/25/2023
Image: Πλαφόν στα οικόσιτα: Γιατί στοχοποιείται  το Λασίθι; Τι λέει ο κτηνίατρος Μ. Σπυριδάκης στον ΗΧΩ 99,8

Τη ζωή μας φαίνεται ότι την ορίζουν γραφιάδες

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, μπαίνει τέλος στα κοτέτσια και τους στάβλους εντός των Σχεδίων Πόλεως σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αφενός μεν έκπληξη γιατί γίνεται αναφορά μόνο στον νομό Λασιθίου εγείρει όμως και πολλά ερωτήματα. Ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, κτηνίατρος σχολίασε την απόφαση λέγοντας καταρχάς ότι τη ζωή μας φαίνεται ότι την ορίζουν γραφιάδες ή πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς λογική.

Υπάρχουν όμως ερωτήματα. Διώξαμε το γαϊδουράκι από το χωριό, το χρησιμοποιούμε όμως για να «κουβαλάει» τουρίστες. Υπάρχει κάποιος κτηνοτρόφος σε μια περιοχή αλλά επειδή αναπτύχθηκε εκεί ένα τουριστικό κατάλυμα πρέπει να φύγει. Σε πολλά χωριά οι κάτοικοι είχαν τα ζώα τους εδώ και δεκαετίες και ερχόμαστε τώρα να αλλάξουμε συθέμελα τη ζωή τους. Στοχοποιούνται οι ηλικιωμένοι γιατί η νέα γενιά απομακρύνεται από τη φιλοξενία οικόσιτων.

Όλα αυτά οδηγούν σε σκέψεις για έλεγχο της τροφής μας και ότι παίρνονται αποφάσεις στον βωμό της «προστασίας» της τροφής. Πρέπει όμως να δούμε και μια άλλη πλευρά. Φροντίζουμε τα ζώα μας, έχουμε καθαρά σφαγεία, γίνονται έλεγχοι; Και από την άλλη πρέπει να επισημανθεί ότι h νομοθεσία για τα οικόσιτα, προϋπάρχει. Έρχεται τώρα η υπηρεσία να μας την επικαιροποιήσει ώστε να γνωρίζει ο πολίτης τι ισχύει, σχολίασε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Σπυριδάκης.  

-

Αναλυτικά, η απόφαση του Περιφερειάρχη προβλέπει:

1) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών εντός των Σχεδίων Πόλεων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.

2) Στους περιφερειακούς συνοικισμούς της ενδοχώρας των παραπάνω πόλεων, με τις προϋποθέσεις ότι δεν χαρακτηρίζονται τουριστικοί και απέχουν τουλάχιστον 400 από την ακτογραμμή, και στις παρυφές της Νεάπολης ως γεωργοκτηνοτροφικής πόλης επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα (5) πέντε, έξι (6) ορνιθοειδών και δύο (2) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους.

3) Στους λοιπούς οικισμούς Νομού (εκτός των τουριστικών) επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα (5) πέντε, δέκα (10) ορνιθοειδών, τεσσάρων (4) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους, ενός (1) μόνοπλου και ενός (1) χοίρου μέχρι το στάδιο της τελικής πάχυνσης.

4) Στον όρο ορνιθοειδή υπάγονται, οι ωοτόκες όρνιθες, τα κοτόπουλα πάχυνσης, οι πάπιες, οι χήνες, οι ινδιάνοι (γαλοπούλες), φραγκόκοτες, φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια.

5) Η διατήρηση ζώων και πτηνών περισσότερων των τριών προαναφερομένων κατηγοριών ΔΕΝ θεωρείται σταυλισμός οικόσιτων ζώων, αλλά μικτή πτηνοκτηνοτροφική εγκατάσταση που θα απαιτεί την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

6) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών σε τουριστικούς χώρους ή χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον (παραλιακές περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.λ.π.)

7) Για την περίπτωση (2) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.

Για την περίπτωση (3) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση τριάντα (30) μέτρων για ορνιθοειδή, κονικλοειδή και αιγοπρόβατα και εβδομήντα (70) μέτρων για χοίρους, και ιπποειδή, από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση των αποστάσεων από ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο άρθρο 20 «Παράρτημα» του Ν. 4056/2012. 8) Απαγορεύεται τα διατηρούμενα οικόσιτα ζώα και πτηνά να περιφέρονται ελεύθερα εκτός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

9) Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των οικόσιτων ζώων και πτηνών θα πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους:

• Θα είναι σταθερής κατασκευής και χωρητικότητας ανάλογης με το είδος και τον αριθμό των σταυλιζόμενων ζώων ή πτηνών. Στάβλοι κατασκευασμένοι με πρόχειρα υλικά πρέπει να αποκλείονται.

• Θα αερίζονται και θα φωτίζονται επαρκώς.

• Θα διασφαλίζεται η υγιεινή και η καλή διαβίωση των ζώων και πτηνών.

• Για τους χοίρους, τα ιπποειδή και κουνέλια, το δάπεδο θα είναι από αδιαπότιστο υλικό (τσιμέντο) και σχετικά λείο, και θα γίνεται σωστή αποστράγγιση ούρων και νερών, σε περιπτώσεις πλύσεως αυτών θα αποχετεύονται σε νόμιμους βόθρους. Όταν χρησιμοποιείται θερμή στρωμνή (για τα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα), αυτή μπορεί να απομακρύνεται κατευθείαν στους αγρούς. Θα καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε το δάπεδο να διατηρείται, με κάθε μέσο στεγνό. Απαγορεύεται η ροή βιολογικών και λοιπών υγρών έξω από το χώρο σταυλισμού των ζώων ή πτηνών.

• Οι επιφάνειες των τοίχων θα είναι λείες και θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται ή αν είναι αδιαπότιστες θα πλένονται τακτικά ώστε να διατηρούνται καθαρές.

• Στα ανοίγματα των τοίχων θα είναι μονίμως τοποθετημένο συρματόπλεγμα No 16.

• Οι φάτνες και οι ποτίστρες θα είναι κατά προτίμηση από αδιαπότιστο υλικό με λείες εσωτερικές επιφάνειες, ώστε να μπορούν να καθαρίζονται.

• Η κόπρος των χοίρων, βοοειδών, ιπποειδών και κουνελιών, θα συγκεντρώνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα σε κοπροσωρό. Ο κοπροσωρός θα έχει δάπεδο, από τσιμέντο υπερυψωμένο, ώστε να μην επηρεάζεται από τα γύρω επιφανειακά νερά, με κατάλληλη κλίση, για τη στράγγιση των υγρών σε βόθρο και θα καλύπτεται με στέγαστρα για να μην επηρεάζεται από τα νερά της βροχής, εφόσον το στέγαστρο αυτό κρίνεται απαραίτητο, από την αρμόδια επιτροπή.

Αν η συγκέντρωση της κόπρου γίνεται σε κοπροσωρό, μέσα σε κλειστό χώρο και του χώρου τούτου τα δάπεδα, θα είναι από τσιμέντο με λεία επιφάνεια και με κατάλληλη κλίση προς φρεάτιο δαπέδου, για τη στράγγιση των υγρών σε βόθρο. Η κόπρος των αιγοπροβάτων και των πουλερικών μπορεί, εφόσον δεν χρησιμοποιείται θερμή στρωμνή ή αν η αποτελεσματικότητα της χρησιμοποιούμενης θερμής στρωμνής, δεν είναι ικανοποιητική, να συγκεντρώνεται σε κοπροσωρούς όπως ορίζεται ανωτέρω.

Από το χώρο συγκεντρώσεως της η κοπροσωρός, θα απομακρύνεται στους αγρούς, όπου θα θάβεται κατά τρόπο που να μη δημιουργούνται προβλήματα σε βάρος της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η εναπόθεση της κόπρου κατά σωρούς, θα γίνεται μακριά από κατοικίες, δρόμους, πηγές και πηγάδια και κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.

• Οι ιδιοκτήτες των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οφείλουν να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μολύνσεων των υπόγειων και επιφανειακών νερών, την πρόκληση δυσοσμιών, την ανάπτυξη εντόμων και γενικά τη ρύπανση περιβάλλοντος.

10) Η υπαγωγή πτηνο–κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις διατάξεις της παρούσας, δεν απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κτηνιατρική νομοθεσία."

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λασιθίου, κ. Μαρία Φουντή, πρόκειται για τακτική διάταξη της κτηνιατρικής υπηρεσίας στην περιοχή.

Δείτε εδώ όλη την απόφαση