Πιθανός στόχος οι βάσεις στα Χανιά από το Ιράν, κι όμως δεν ιδρώνει το αυτί των τοπικών αρχών. Γιατί;
Πριν μερικές ημέρες, μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, με κύριο άρθρο της η εφημερίδα είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική που ακολουθεί η Ελλάδα και η σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ με αφορμή και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Σημειώναμε ότι:
“…στο επίκεντρο πλέον βρίσκεται η Κρήτη, με την αναβαθμισμένη βάση της Σούδας που αναμένεται να παίξει τεράστιο ρόλο – εν μέσω και της υποβάθμισης των βάσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία αλλά και τη διαφαινόμενη αντίθεση της Τουρκίας στη δολοφονία Σουλεϊμανί”.
Πολλοί έσπευσαν να μας χαρακτηρίσουν κινδυνολόγους.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που στάθηκε ξεκάθαρα υπέρ της δολοφονίας Σουλεϊμανί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, προσκεκλημένος από τον αμερικανικό μη κυβερνητικό φορέα γεωπολιτικών αναλύσεων Atlantic Council, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, δεδομένου, όπως το έθεσε η ερώτηση, των στενών σχέσεων της Αθήνας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
“Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και στεκόμαστε δίπλα στους συμμάχους στις δύσκολες στιγμές” απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει:
“Αυτή η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στηρίζουμε αυτή την απόφαση”.
Για να καταλήξει: “δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά”.
Χθες, η πρεσβεία του Ιράν στην Ελλάδα έδωσε μία πρώτη απάντηση. Σε ανακοίνωση που η “Καθημερινή” επέλεξε να θάψει δημοσιεύοντάς την στη στήλη των αναγνωστών αναφέρεται ότι:
“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο.”
Η πρεσβεία του Ιράν απάντησε με αφορμή άρθρο της “Καθημερινής” στο οποίο αναφερόταν η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και ο σημαντικός ρόλος που θα κληθεί να παίξει η Βάση της Σούδας.
Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα με ευθύνη των κυβέρνησεων αρχικά του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση της Νέας Δημοκρατίας εμπλέκουν τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια σε μία περίοδο μεγάλης ρευστότητας. Η εμπλοκή αυτή γίνεται με όρους υποτέλειας στις ΗΠΑ που δημιουργούν μεγάλες αμφιβολίες για τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε.
Οι ΗΠΑ άλλωστε είναι ξεκάθαρες κάθε φορά που αναφέρονται στη σχέση με την Ελλάδα τονίζοντας διαρκώς ότι δεν είναι μία σχέση ισομέρειας. Πώς αλλιώς να εκλυφθεί και η πρόσφατη παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις όπου αφού μίλησε για τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών κάλεσε τη ρημαγμένη από μνημόνια χώρα μας να αγοράσει νέα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ ενώ έκανε και ευθεία παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ζητώντας ακόμα στενότερη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ “για να αντιμετωπίσουν την αυξανομενη πρόκληση από την Κίνα και να διασφαλίσουν ότι οι κινεζικές επενδύσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική μας ασφάλεια ή τις αξίες μας”.
Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και για τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία με τις ΗΠΑ να κάνουν ξεκάθαρο τον ηγεμονικό ρόλο που έχουν πάνω στην Ελλάδα…
Όλα αυτά, με τα ανταλλάγματα να είναι ελάχιστα και με τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας μας να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται ότι σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία είμαστε μόνοι μας.
Χαρακτηριστικές και οι πρόσφατες δηλώσεις της βουλευτίνας Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και επί σειρά ετών Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη:
«Η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι δικό μας θέμα. Η λογική ότι κάποιος άλλος θα έρθει και θα πολεμήσει για μας δεν υπήρξε ποτέ, τουλάχιστον δική μου λογική, και είναι κάτι το οποίο κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πρέπει να περιμένει»
Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα λόγω και των εξελίξεων με τους υδρογονάνθρακες έχει εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι που γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο από την στρατηγική επιλογή απόλυτης ταύτισης με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Έτσι, η Κρήτη λόγω θέσης και ιδιαίτερα τα Χανιά λόγω των βάσεων είναι στο επίκεντρο των όποιων εξελίξεων. Και ας ευχηθούμε να μη φθάσουμε σε κάποιον πόλεμο, γιατί τότε είναι πιθανό να βρεθούμε και στο επίκεντρο του πολέμου, που πολλοί φοβούνται για τη μορφή που μπορεί να πάρει.
Άραγε, σε όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν πρέπει κάποια στιγμή να εκφέρουν λόγο και οι τοπικοί άρχοντες; Την Κρήτη δεν αφορούν όσα γίνονται ή κάνουμε λάθος;
Τι περιμένουν;
agonaskritis.gr