Πιθανή η προστασία για 2 χρόνια με το εμβόλιο της Moderna

2:11 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021
02:01 μ.μ. - Πέμ, 07/11/2021
Image: Πιθανή η προστασία για 2 χρόνια με το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 της εταιρίας Moderna είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου

Το εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 της εταιρίας Moderna είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της σήμερα, αν και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει μια οριστική αξιολόγηση.

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας έλαβε χθες την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμβόλιό της. Με την έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου για κυκλοφορία στην ΕΕ, η ένωση των 27 έχει πλέον δύο εμβόλια στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς το εμβόλιο της Pfizer, έχει ήδη τεθεί στη κυκλοφορία και χορηγείται σε πολίτες. Παρ’ όλα αυτά η έγκριση του εμβολίου δεν σημαίνει αυτόματα και επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη, εξαιτίας συνδυασμού παραγόντων.

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη και η φαρμακοεπαγρύπνηση εμβολίων συνήθως απαιτούν χρόνια, η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι ένα ερώτημα που συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες και τις ρυθμιστικές αρχές.

«Το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφηκε στα μέσα ενημέρωσης στην άνοιξη, με ένα εμβόλιο που θα λειτουργεί μόνο για ένα μήνα ή δύο, έχει, νομίζω, εξαφανιστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Oddo BHF.

«Η ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό φθίνει με πολύ αργούς ρυθμούς… Πιστεύουμε ότι δυνητικά θα υπάρχει προστασία για περίπου δυο χρόνια».

Ο Μπανσέλ πρόσθεσε ότι η εταιρία του πρόκειται να αποδείξει ότι το εμβόλιό της θα είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.Σύμφωνα με επιστήμονες, τα εμβόλια που έχουν προσφάτως αναπτυχθεί αναμένεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι των δύο αυτών μεταλλάξεων.

Όπως είχε δηλώσει ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA, Έμερ Κουκ, «αυτό το εμβόλιο μας παρέχει άλλο ένα εργαλείο για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση. Αποτελεί μια απόδειξη για τις προσπάθειες και τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων (το γεγονός) ότι έχουμε αυτή τη δεύτερη θετική πρόταση εμβολίου λίγο πριν από ένα χρόνο από τότε που η πανδημία κηρύχθηκε από την ΠΟΥ».

Σύμφωνα με το Politico, σε κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή περίπου 28.000 ατόμων, το εμβόλιο mRNA δύο δόσεων της Moderna είχε επιτυχία ανοσοαπόκρισης σε βαθμό 94,1% και σχεδόν 91% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων από την Covid-19. Έπειτα από την έγκριση που χορήγησε η Κομισιόν, η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, έγραψε ότι «πρέπει να αρχίσουν τώρα ταχείς εμβολιασμοί. Στο μεταξύ η υπομονή, η επαγρύπνηση και η αυτοπειθαρχία είναι ζωτικής σημασίας για να προστατέψουμε» ο ένας τον άλλο σημείωσε.

Η έγκριση του εμβολίου θεωρείται διπλή σημαντική καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρείται μια «τρύπα» στην εφοδιαστική κάλυψη της ΕΕ με το εμβόλιο της Pfizer, αφού η Ένωση δεν είχε προβεί σε μια μεγαλύτερη παραγγελία, καθώς ήλπιζε περισσότερα εμβόλιο να έχουν εγκριθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη θέσει σε κυκλοφορία από δύο εμβόλια, παρέχοντας κάλυψη σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια και 1 εκατομμύριο άτομα, αντίστοιχα. Παράλληλα, η Ρωσία έχει εμβολιάσει 1 εκατομμύριο πληθυσμού και το Ισραήλ, έχει καλύψει περισσότερο από το 12% του πληθυσμού του.

Ωστόσο παρά τη συμβολή του εμβολίου της Moderna στην ανοσοποίηση του πληθυσμού ενάντια στην Covid-19, οι αργοί εμβολιασμοί στην ΕΕ, αποτελούν ένα ζήτημα το οποίο δεν φαίνεται να επιλύεται σύντομα. Ο διαμοιρασμός των εμβολίων στις χώρες, αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα οι παραγωγοί, προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση και οι χώρες να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τους.

Επίσης παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο της Moderna δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε ξηρό πάγο, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την διάθεση (πρέπει να διατηρείται στους -20 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να φυλάσσεται σε κανονικό ψυγείο για 30 ημέρες.), η εταιρεία έχει περιορισμένη παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη για την ώρα.

Συγκεκριμένα η εταιρεία θα μπορεί να παρέχει 10 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021, 35 έως το τέλος του δεύτερου και 35 έως το τέλος του τρίτου τετραμήνου του έτους. Σημειώνεται επίσης ότι 80 εκατομμύρια δόσεις που είχε εξασφαλίσει η ΕΕ τον Δεκέμβριο, θα παραδοθούν επίσης εντός του 2021, ωστόσο το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί αυτό παραμένει θολό.

Ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες της ΕΕ θα λάβουν πολύ μικρό αριθμό δόσεων καθώς το εμβόλιο είναι πολύ ακριβό. Έτσι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η χώρα θα λάβει 50 εκατομμύρια από τις 160 εκατομμύρια δόσεις που εξασφάλισε η ΕΕ επειδή ορισμένες χώρες δεν χρησιμοποίησαν την πλήρη κατανομή τους επειδή το εμβόλιο είναι πολύ ακριβό. Έτσι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η χώρα θα λάβει 50 από τις 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ποσοστό δηλαδή κοντά στο ⅓ επι του συνόλου της προμήθειας. Το κόστος του εμβολίου της Moderna ανά δόση ανέρχεται σε 18 δολάρια, ενώ των Pfizer/BioNTech σε 12 και της CureVac σε 10.

thepressproject.gr