
Ο Εμμ. Τραντάς, επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ΕΒΒΕ) του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, στον Ηχώ 99,8 για την πρωτοποριακή μελέτη που στοχεύει στην πιστοποίηση της αυθεντικότητας του ελαιολάδου μέσω ανάλυσης DNA
Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, "Καλημέρα Λασίθι", φιλοξενήθηκε ο κ. Εμμανουήλ Τραντάς, επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ΕΒΒΕ) του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Ο κ. Τραντάς μίλησε για μια πρωτοποριακή μελέτη που στοχεύει στην πιστοποίηση της αυθεντικότητας του ελαιολάδου μέσω ανάλυσης DNA, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Η ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση στην έρευνα
Ο κ. Τραντάς επισήμανε ότι η τακτική χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων συχνά δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες αναζητούν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, όπως η συγκεκριμένη από το ΕΛΙΔΕΚ. «Για την υλοποίηση της έρευνάς μας, υποβλήθηκαν περίπου 100 προτάσεις, εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν μόνο 8. Η δική μας πρόταση αξιολογήθηκε με πολύ υψηλή βαθμολογία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η μελέτη για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του ελαιολάδου
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωπονίας μελετά την ποιότητα του ελαιολάδου, από τη δημιουργία του ελαιόκαρπου μέχρι το τελικό προϊόν που φτάνει στους καταναλωτές. Στόχος της μελέτης είναι η απομόνωση και ανάλυση του γενετικού υλικού που περιέχεται στο ελαιόλαδο, ώστε να εντοπιστούν γενετικοί δείκτες που διαφοροποιούν τις ποικιλίες της ελιάς. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα είναι δυνατή η πιστοποίηση της προέλευσης του ελαιολάδου, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της νοθείας.
Η σημασία της επιστημονικής έρευνας στην εμπορία του ελαιολάδου
Όπως τόνισε ο κ. Τραντάς, η επιστημονική έρευνα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εμπορία και διακίνηση του ελαιολάδου, προσδίδοντάς του προστιθέμενη αξία. Μάλιστα, η εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας start-up εταιρείας ή μιας υπηρεσίας ανάλυσης DNA στο πανεπιστήμιο, που θα παρέχει αυτή την τεχνογνωσία σε καταναλωτές, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις.
Η επέκταση της έρευνας και σε άλλα προϊόντα
Πέρα από το ελαιόλαδο, η ερευνητική ομάδα μελετά και άλλες εφαρμογές της τεχνολογίας DNA, όπως την παραγωγή τοπικών κρασιών με τη χρήση γηγενών ζυμών. «Στόχος μας είναι να απομονώσουμε ζύμες από βιολογικά κρασιά, που δεν έχουν υποστεί ανθρώπινες παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργήσουμε πραγματικά τοπικά κρασιά», ανέφερε ο κ. Τραντάς. Επιπλέον, κάποιες από αυτές τις ζύμες φαίνεται να έχουν φυτοπροστατευτική δράση, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει τους αγρότες της περιοχής.
Αντοχή των καλλιεργειών στην αλατότητα
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που διεξήχθη από το 2019 έως το 2022 και είχε ως αντικείμενο την επαγωγή αντοχής των καλλιεργειών στην αλατότητα. «Η λειψυδρία και η ξηρασία αποτελούν σοβαρά προβλήματα για την αγροτική παραγωγή, και η έρευνά μας στοχεύει στη βελτίωση της αντοχής των φυτών σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τραντάς τόνισε τη σημασία της επιστημονικής έρευνας για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό από την τοπική κοινωνία.