ΠΦΣ: Χάος στο ωράριο των φαρμακείων με το πολυνομοσχέδιο

11:33 π.μ. - Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018
11:01 π.μ. - Τρί, 16/33/2018
Image: ΠΦΣ: Χάος στο ωράριο των φαρμακείων με το πολυνομοσχέδιο

Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί

Αντίθετος δηλώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη ρύθμιση που καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και ψηφίστηκε χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για χάος και ταλαιπωρία των πολιτών και κατηγορούν τον υπουργό Υγείας για προσχηματικές δηλώσεις.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει υποχρεωτικό minimum ωράριο για όλα τα φαρμακεία, υποχρεωτική συμμετοχή των «διευρυμένων» στις εφημερίες, υποχρεωτική δήλωση του διευρυμένου ωραρίου, υποχρεωτικά κλειστά φαρμακεία τις Κυριακές, απαγόρευση των «εποχικών» φαρμακείων και απαγόρευση της χρήσης «παραπλανητικών» συμβόλων ή όρων από μη φαρμακεία.
 
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας χθες στη Βουλή παραδέχθηκε ότι «δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε και που ήταν αναγκαίο (ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία), όμως δεσμεύσαμε τους θεσμούς ότι το θέμα δεν έκλεισε και ότι θα ξανασυζητηθεί το επόμενο διάστημα».
 
Ωστόσο, ο ΠΦΣ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ξανθού προσχηματικές υποστηρίζοντας ότι «δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που θα φανεί έντονα τις επόμενες ημέρες και μήνες».
 
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι θα προκληθεί χάος στη λειτουργία των φαρμακείων με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών, αφού δεν θα είναι γνωστό ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.
 
«Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε ένα άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία. Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομεμακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως», υποστηρίζει ο ΠΦΣ.
 
Τέλος, κάνει λόγο για αύξηση της γραφειοκρατίας στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.
 
«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναθεωρήσει την στάση της προς όφελος της Φαρμακευτικής Περίθαλψης και της Υγείας ασθενών και πολιτών», σημειώνει ο ΠΦΣ.
 
 
 
Πηγή: health.in.gr