Πέθανε το 7χρονο κορίτσι - σύμβολο του λιμού στην Υεμένη

7:23 μ.μ. - Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018
07:02 μ.μ. - Κυρ, 11/23/2018
Image: Πέθανε το 7χρονο κορίτσι - σύμβολο του λιμού στην Υεμένη

Ένα επτάχρονο κορίτσι από την Υεμένη, η Αμάλ Χουσάιν, φωτογραφία της οποίας δημοσίευσαν οι New York Times την προηγούμενη εβδομάδα αναγάγοντάς την σε σύμβολο του λιμού και της φρίκης του πολέμου στην Υεμένη, πέθανε σε ηλικία 7 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα

Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ των New York Times, από την Υεμένη, η οικογένεια της Αμάλ ενημέρωσε πως το κορίτσι έχει πεθάνει. «Η καρδιά μου έχει ραγίσει", δήλωσε η Μάριαμ Άλι, η μητέρα του κοριτσιού. "Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά».
 
Η μητέρα της Αμάλ ήταν κι αυτή άρρωστη, με δάγκειο πυρετό, λόγω της παρουσίας κουνουπιών στο νερό της περιοχής. Οι βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αρβαίας ανάγκασαν την οικογένεια να φύγει από το σπίτι της, πριν από τρία χρόνια. Οι γιατροί της συνέστησαν στην οικογένεια της Αμάλ να τη μεταφέρει σε ένα ιατρείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα, περίπου 15 μίλια μακριά, ωστόσο, με την τιμή των καυσίμων να έχει φτάσει σε εξωπραγματικά όρια λόγω του πολέμου, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον.
 
Πρόσφατα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Σαουδικής Αραβίας στις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, ζήτησαν να υπάρξει άμεση ανακωχή.
 
Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Χικς, που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφηση της Άμαλ ήταν «δύσκολη» και «σπαραξικάρδια», αλλά παράλληλα σημαντική. «Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη», εξήγησε ο φωτογράφος.
 
Ο εμφύλιος στη χώρα ξεκίνησε το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα εκδιώκοντας την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της Υεμένης. Ο Χάντι αναζήτησε καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία και τον Μάρτιο του 2015 το Ριάντ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες σουνιτικές χώρες της περιοχής δημιούργησαν έναν στρατιωτικό συνασπισμό.
 
Έκτοτε επεμβαίνουν στη χώρα στηρίζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα και εξαπολύοντας φονικές επιδρομές εναντίον διάφορων στόχων προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων αμάχων. Τον Νοέμβριο του 2017 επέβαλαν σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από θάλασσα και αέρα στην Υεμένη θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, οι οποίοι εξαρτώνται απόλυτα από τις εισαγωγές τροφίμων και πετρελαίου, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια.
 
ΟΗΕ: Έως και 14 εκατ. άνθρωποι απειλούνται με λιμό
 
Οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την ανθρωπιστικήκρίση στην Υεμένη γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. Έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε «πρώιμο στάδιο λιμού» τους προσεχείς μήνες στη χώρα, αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε εσωτερικό σημείωμά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ.
 
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία, από τους οποίους 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής», υπογραμμίζει ο Λόουκοκ στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 18η Οκτωβρίου και διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Η κρίση υποσιτισμού στην Υεμένη
 
«Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος πρόκειται να εκθέσει σήμερα ενώπιον του Σ.Α. την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.
 
Τη 16η Οκτωβρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) είχε εκφράσει φόβους ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό τους προσεχείς μήνες.
 
Η κρίση στην Υεμένη «συνδέεται άμεσα με την ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται στη χώρα, προσθέτει ο Λόουκοκ στην αναφορά του, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα.
 
Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά «45%» και ότι το ριάλ, το νόμισμα της Υεμένης έχει «υποτιμηθεί κατά 47% έναντι του δολαρίου». Από τον Σεπτέμβριο «έχει χάσει το 20% της αξίας του» και «οι συνέπειες αυτής της υποτίμησης πλήττουν κάθε οικογένεια στην Υεμένη», συμπληρώνει.
 
Οκτώ στους δέκα νεκρούς δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς διεθνών οργανισμών
 
Ο πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσαν το 2016 ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο αριθμός των νεκρών από τις πολεμικές συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς ήταν 10.000. Παρότι οι συγκρούσεις όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά εντατικοποιήθηκαν, ο υπολογισμός των θυμάτων παρέμεινε ο ίδιος το 2017 και το 2018 και αναφέρεται τακτικά από διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς σχολιασμό ή προσπάθεια διερεύνησης των στοιχείων.
 
Η ανεξάρτητη οργάνωση Δεδομένα Τοποθεσιών και Γεγονότων Ένοπλων Συγκρούσεων (ACLED) καταγράφει λεπτομερώς τους θανάτους αμάχων και πολεμιστών από ένοπλες συγκρούσεις στην Υεμένη. Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι από 1/1/2016 μέχρι 20/10/2018 τουλάχιστον 56,000 άτομα πέθαναν στην Υεμένη (η βάση δεδομένων βρίσκεται εδώ, με επιλογές Middle East και Yemen). Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή του πολέμου αναμένεται να φτάσει τους 70.000-80.000 όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων.
 
Συνεπώς οι υπολογισμοί των διεθνών οργανισμών δεν περιλαμβάνουν περίπου το 85% των θυμάτων. Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαλούνται συνεχώς δυσκολίες πρόσβασης στις εμπόλεμες περιοχές που εμποδίζουν την επιβεβαίωση του αριθμού των θυμάτων, αναγνωρίζοντας έμμεσα την ανακρίβεια των υπολογισμών τους.
 
Τα περισσότερα θύματα του πολέμου (60% σύμφωνα με τον ΟΗΕ) είναι άμαχοι. Η οργάνωση Yemen Data Project συλλέγει λεπτομερή στοιχεία για τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, τα οποία δείχνουν ότι το ένα τρίτο των βομβαρδιστικών επιθέσεων στοχεύουν αμάχους. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών από ένοπλες συγκρούσεις ωχριά μπροστά στους θανάτους που προκαλούνται από την πείνα, τις αρρώστιες, την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και την αδυναμία καταπολέμησης της επιδημίας χολέρας που μαστίζει την χώρα. Μόνο μέσα στο 2017 τουλάχιστον 50.000 παιδιά πέθαναν στην Υεμένη λόγω της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός πολλών περιοχών της. Εκατομμύρια ανθρώπων βρίσκονται στα πρόθυρα ενός λιμού που αναμένεται να είναι ο δριμύτερος στην ιστορία.
 
 
thepressproject.gr