Πέταξαν τα παλιόλαδα σε αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής

1:04 μ.μ. - Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020
01:08 μ.μ. - Δευ, 24/04/2020
Image: Πέταξαν τα παλιόλαδα σε αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής

Ανακοίνωση Μιχάλη Λιαπάκη Μέλος Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας με την παράταξη "Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα"

Αφορμή για αυτήν την επιστολή είναι το τελευταίο συμβάν που έλαβε χώρα στον χώρο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Επισκοπής Ιεράπετρας.

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία της Επισκοπής και δίπλα στον κεντρικό δρόμο που περνάει μέσα από το χωριό. Ο ναός που αποτέλεσε και έδρα του επισκόπου χρονολογείται στην μεταβυζαντινή περίοδο που λειτουργούσε ως λουτρά μέχρι και τον 16ο αιώνα με κάποιες προσθήκες και παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.

hxonews

Ανεύθυνοι συμπολίτες μας αντί να πάνε τις στάχτες και τα παλιολαδα τους στους κάδους προτίμησαν να τα πετάξουν σε έναν αρχαιολογικό χώρο που δυστυχώς είναι εγκαταλελειμμένος απ' όλους ( Τοπική Κοινότητα, Δήμος και αρχαιολογική υπηρεσία).

Ένας χώρος που έχουν στο πρόγραμμα τους οι επισκέπτες της περιοχής και που καθημερινά γίνεται τόπος συναντήσης των νέων του χωριού αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών. Ζω στην Επισκοπή περίπου 12 χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα δεν έχω δει να γίνεται το παραμικρό για αυτόν τον χώρο. Για χρόνια ολόκληρα ο Πολιτιστικός σύλλογος είχε σαν πάγιο αίτημα προς τον δήμο και την τοπική Κοινότητα την αναβάθμιση και ανάδειξη αυτού του χώρου. Η τοποθέτηση προστατευτικού κιγκλιδωματος ήταν απαραίτητη μιας και το σημείο είναι στην όχθη του ρέματος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσει κάποιο παιδί από ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων και να προκληθεί ο σοβαρός τραυματισμός του.

hxonews

Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν υπάρχει πουθενά . Παλαιότερα υπήρξε η πρόταση να δημιουργηθεί εκεί μια παιδική χαρά και μια αίθουσα για τις ανάγκες του πολιτιστικού συλλόγου ωστόσο δεν προχώρησε διότι δεν έδινε άδεια η Αρχαιολογία.

Η καθαριότητα στον χώρο είναι ανύπαρκτη. Με το φιλότιμο ορισμένων κατοίκων και κάποιες φορές από πρωτοβουλίες μικρών παιδιών γίνεται κάποιος υποτυπώδης καθαρισμός που δεν είναι όμως αρκετός.

hxonews

Με την παρούσα επιστολη ευελπιστώ να ασχοληθούν ολοι οι αρμόδιοι ώστε ο χώρος αυτός να έχει τη αξία που του δίνουν τα χαρακτηριστικά του . Ενός πανέμορφου αρχαιολογικού χώρου προσβάσιμου και ασφαλή για όλους.

Μιχάλης Λιαπάκης

Μέλος Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας με την παράταξη "Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα"

Κάτοικος Επισκοπής Ιεράπετρας.