Πες αντίο στους τοξικούς ανθρώπους... χθες!

2:20 μ.μ. - Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020
02:03 μ.μ. - Παρ, 13/20/2020
Image: Πες αντίο στους τοξικούς ανθρώπους... χθες!

Ένα κείμενο της Βάσια Κούκη

Τόλμησες ποτέ να κάνεις κάτι, χωρίς να σκεφτείς τι θα πουν οι γύρω σου; Αγνόησες κακεντρέχειες και ψυχολογικούς εκβιασμούς, για να κάνεις εκείνο το μικρό, χαριτωμένο ή και απερίσκεπτο θέλω της καρδιάς σου; Πόσες φορές είπες σε κάποιον ναι, αλλά το μέσα σου βροντοφώναζε όχι; Ή θα τα πας καλά με όλους ή θα έχεις προσωπικότητα.

Όλοι ευχαριστημένοι ταυτοχρονα δεν μπορούν να είναι, είτε αυτό λέγεται σχέση είτε λέγεται οικογένεια, γάμος, φιλία. Πρόσεξε όμως! Εκεί έξω, κυκλοφορούν κάποιοι άνθρωποι χειριστικοί, οι οποίοι σε κριτικάρουν σε όλα, σε αμφισβητούν, θέλουν να ελέγχουν τη ζωή σου, τις αποφάσεις σου, είναι εκεί σε κάθε βήμα σου, να επισημαίνουν τα λάθη και τα ατοπήματα σου, όχι γιατί εσύ είσαι ανίκανος, αλλά γιατί εκείνοι θεωρούν τους εαυτούς τους ικανότερους από εσένα. Σε εκβιάζουν συναισθηματικά. Η άποψη τους καταπατά τη δική σου. Επιβάλλονται με λόγια και πράξεις, σε απομονώνουν, σε υποβαθμίζουν, σε αδειάζουν.

Για σκέψου, έχεις τέτοιους ανθρώπους στο περιβάλλον σου; Να το ξέρεις, είναι αχόρταγοι! Αν η απάντηση είναι ναι, μη φοβάσαι να μιλήσεις, να ρωτήσεις: "Άραγε, εσύ, χειριστικέ και τοξικέ άνθρωπε που έχεις τόσες απαιτήσεις από εμένα, τι πραγματικά έχεις να δώσεις;". Σύμφωνα με την ψυχολογία, τοξικός είναι αυτός που μπορεί να βλάψει την συναισθηματική και ψυχική μας υγεία. Οι τοξικοί άνθρωποι, έχουν ένα μοναδικό χάρισμα να δηλητηριάζουν την ψυχή μας, τα όνειρα μας, να μας εξαντλούν και να μας καταπιέζουν. Ειναι δύσκολο να τους αναγνωρίσουμε κι ακόμα δυσκολότερο να απαλλαγούμε από αυτούς και να ξανακερδισουμε πίσω την χαμένη μας ταυτότητα... τον εαυτό μας! Ποιος σου είπε ότι αγάπη είναι να ανέχεσαι και να υπομένεις την συμπεριφορά των άλλων; Αγάπη σημαίνει ελευθερία! Γι'αυτό, αφαίρεσε οτιδήποτε τοξικό από τη ζωή σου, φτιάξε μια λίστα με τα θέλω σου, τσέκαρέ την καθημερινά και κέρδισες το ελιξήριο της νεότητας, που ονομάζεται αυτοφροντίδα! Όπως είπε και ο Πυθαγόρας, "Κάνε στη ζωή σου αυτό που θεωρείς εσύ σωστό.

Ο κόσμος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος". Κράτα δίπλα σου ανθρώπους που σε ωθούν μπροστά, χαίρονται με τη χαρά σου και δεν πασχίζουν να βρουν λεκέδες στη ζωή σου! Αλλά πρόσεξε! Η ζωή ξέρει τι κάνει, είναι εκεί, παραμονεύει, κάθε της πάθημα κι ένα μάθημα, ώστε να μην ξεχάσεις ποτέ, αυτούς που σε βοήθησαν στα δύσκολα, αυτούς που σε άφησαν στα δύσκολα και αυτούς που σε έφεραν στα δύσκολα. Κανείς δεν νοικιάζει χώρο στο μυαλό και την καρδιά μας, αν δεν του δώσουμε εμείς τα κλειδιά. Ώρα, να τα πάρουμε πίσω!