Περονόσπορος «χτύπησε» τα αμπέλια - Τι να προσέξουν οι παραγωγοί

9:00 π.μ. - Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019
09:06 π.μ. - Πέμ, 06/00/2019
Image: Περονόσπορος «χτύπησε» τα αμπέλια - Τι να προσέξουν οι παραγωγοί

«Να μη βιαστούν οι αμπελουργοί να ψεκάσουν, αν δε δουν τη μόλυνση», συνιστά ο Β. Βαρδάκης - Το 80% των αμπελιών της Μεσαράς είναι εντελώς κατεστραμμένα

 
Σε καταγραφή των ζημιών προχώρησαν από χθες σε αμπέλια της Μεσαράς στελέχη του ΕΛΓΑ Κρήτης, διαπιστώνοντας εκτεταμένη μόλυνση στις περιοχές, όπως μετέφερε στη “Νέα Κρήτη” σχετικά ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαρού Μιχάλης Αλμπαντάκης. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μας είπε, «οι απεσταλμένοι του ΕΛΓΑ συμφώνησαν μαζί μας, ότι η ζημιά είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά. Και μας είπαν ότι έχουν δεχτεί ανάλογο κάλεσμα και από άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και οι Βούτες στο Μαλεβίζι»!
 
«Μας είπαν ότι θα αρχίσουν την καταγραφή των ζημιών από τον περονόσπορο και θα έχουμε συνολικά στοιχεία στο τέλος της σεζόν», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Αλμπαντάκης. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, πάντως, οι απεσταλμένοι του ΕΛΓΑ απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο κάλυψης της ζημιάς από τον Οργανισμό, αφού είναι γνωστό ότι ο περονόσπορος, αν καλυφθεί, θα καλυφθεί μόνο από τα ΠΣΕΑ, όπως είχε γίνει και με την επιδημία του 2011. Ο κ. Αλμαντάκης δεν αποκλείει μάλιστα το πολύ ορατό ενδεχόμενο να έχουμε επανάληψη της “χρονιάς περονόσπορου” του 2011, λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εξάπλωση της πολύ δύσκολης ασθένειας του αμπελιού.
 
«Αυτό που είδαν είναι ότι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Σε πολλά αμπέλια. Το 80% των αμπελιών της Μεσαράς είναι εντελώς κατεστραμμένα. Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό σε κάποιον, για μας εδώ κάτω είναι μια πραγματικότητα, λόγω των πολλών βροχών που έκανε φέτος. Το νερό που έκανε φέτος στη Μεσαρά ήταν νερό που αντιστοιχεί σε ποσότητες των τελευταίων δύο-τριών χρόνων. Και από ’κει και μετά είχαμε πολλές υγρασίες. Οι άνθρωποι λοιπόν θα κάνουν κανονικά τις κινήσεις τους για να ενταχθούμε στα ΠΣΕΑ. Και βλέπουμε τελικά πώς θα διαμορφωθεί η συνολική καταγραφή και προσπάθεια μέχρι το τέλος της περιόδου», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαρού, Μιχάλης Αλμπαντάκης.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι - όπως είχε αποκαλύψει η “Νέα Κρήτη” τις προηγούμενες μέρες - η πιο σοβαρή και εκτεταμένη μόλυνση παρουσιάζεται στα Καπαριανά στη Μεσαρά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που είχαμε καταγράψει από τον Μιχάλη Αλμπαντάκη, ο οποίος μας είπε ότι οι παραγωγοί έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν, αλλά στο τέλος δεν κατάφεραν να καταπολεμήσουν τον περονόσπορο. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, τρεις φορές εμφανίστηκε και τρεις φορές οι αμπελουργοί ψέκασαν για την αντιμετώπισή του, αλλά στο τέλος ο περονόσπορος εξαπλώθηκε και οι ίδιοι αναγκάστηκαν και σήκωσαν τα χέρια ψηλά.
 
«Έχουμε ακούσει πολλές φορές και από πολλούς υπουργούς ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αλλάξει και θα καλύπτει και τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά δυστυχώς είμαστε όλοι στο έλεος του Θεού», είπε συγκεκριμένα ο Μιχάλης Αλμπαντάκης.
 
Προσοχή στον καιρό
 
Καμπανάκι η “λαδιά” στα φύλλα
 
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε χθες με τον γεωπόνο και πρώην ερευνητή Αμπέλου κ. Βαγγέλη Βαρδάκη.
 
«Πράγματι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον περονόσπορο. Αλλά αν τις επόμενες μέρες δε βρέξει και έχει μια θερμοκρασία που θα πλησιάζει και θα ξεπερνάει τους 28 βαθμούς, δε θα πιάσει περονόσπορος. Πρέπει οι αμπελουργοί να περιμένουν. Γιατί ο καιρός είναι για περονόσπορο. Αλλά να μη βιαστούν να ψεκάσουν, αν δε δουν τη χαρακτηριστική “λαδιά” στα φύλλα είτε του αμπελιού τους, είτε ενός γειτονικού αμπελιού», εξηγεί ο Βαγγέλης Βαρδάκης.
 
Πάντως, ο γνωστός επιστήμονας τονίζει χαρακτηριστικά πως «ο καιρός είναι για μόλυνση. Γιατί έχει κάνει πάρα πολλές βροχές τον χειμώνα και τα σπόρια είναι ενεργά. Αλλά για να πιάσει ο περονόσπορος θα πρέπει να είναι και οι συνθήκες κατάλληλες από τώρα και μετά. Έχει σημασία η θερμοκρασία από τη μια, και η υγρασία από την άλλη»...
 
Στο ερώτημά μας τι θα πρέπει να κάνουν οι αμπελουργοί, ο Βαγγέλης Βαρδάκης λέει ότι προληπτικά ο χαλκός μπορεί να παίξει έναν προστατευτικό ρόλο για την πρόληψη της ασθένειας. Από ’κει και πέρα όμως, μόνο εφόσον παρουσιαστεί περονόσπορος θα πρέπει οι παραγωγοί να ψεκάσουν με τα εγκεκριμένα χημικά φάρμακα και όχι πιο πριν, όπως διευκρινίζει ο Βαγγέλης Βαρδάκης, που απεύχεται βέβαια και ο ίδιος να έχουμε και φέτος “χρονιά περονόσπορου”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα του κόσμου. 
 
 
 
neakriti.gr