Περίπου 900 είναι οι νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο το 2019

9:17 π.μ. - Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019
09:08 π.μ. - Τετ, 28/17/2019
Image: Περίπου 900 είναι οι νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο το 2019

Ο φετινός απολογισμός των νεκρών μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες της νότιας Ευρώπης δια θαλάσσης πλησιάζει πλέον τους 900

Ο φετινός απολογισμός των νεκρών μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες της νότιας Ευρώπης δια θαλάσσης πλησιάζει πλέον τους 900, επισήμανε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς η ακτοφυλακή της Λιβύης ανέσυρε πτώματα ανθρώπων που πνίγηκαν έπειτα από νέο ναυάγιο χθες Τρίτη.
 
Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι ανέσυρε πέντε νεκρούς και διέσωσε άλλους 65 μετανάστες μετά τη βύθιση του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί με την ελπίδα να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη. Το ναυάγιο έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης.
 
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοούμενων που έγιναν ήταν πολύ διαφορετικές: οι λιβυκές αρχές έκαναν λόγο για δεκαπέντε ως είκοσι αγνοούμενους, ενώ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη αναφέρθηκε σε 40 νεκρούς και αγνοούμενους.
 
Το πλεούμενο βυθίστηκε κοντά στην πόλη Χομς, διευκρίνισε το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό σε ανακοίνωσή του. Ανασύρθηκαν τα πτώματα τριών ανδρών, μιας γυναίκας και ενός παιδιού, κατά την ίδια πηγή.
 
Το λιβυκό ΠΝ ανέφερε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ολοκληρώθηκε και ότι οι αλιείς στην περιοχή ειδοποιήθηκαν να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο να βγουν στην επιφάνεια πτώματα αγνοούμενων.
 
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διασώθηκαν είναι πολίτες του Σουδάν, ενώ ανάμεσά τους ήταν επίσης υπήκοοι της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Τυνησίας, κατά τις λιβυκές αρχές.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ