Περιμένοντας τις προτάσεις του Δήμου Ιεράπετρας για τις περιοχές Natura 2000

10:34 π.μ. - Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022
10:02 π.μ. - Δευ, 14/34/2022
Image: Περιμένοντας τις προτάσεις του Δήμου Ιεράπετρας για τις περιοχές Natura 2000

Η αυριανή καταληκτική ημερομηνία δεν ισχύει για τους φορείς – Τι δηλώνουν στον Ηχώ 99,8 Β. Πλεξουσάκης και Μ. Ρουμελιωτάκη

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η δημόσια διαβούλευση για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της ανατολικής Κρήτης, και άλλων περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι ΕΠΜ καθορίζουν ένα θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, θέτοντας σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.

Ο κ. Βαγγέλης Πλεξουσάκης μέλος του Κινήματος Ενεργών Πολιτών Ιεράπετρας δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ότι η διαβούλευση ολοκληρώνεται αύριο και από την πλευρά τους έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για το θέμα των ανεμογεννητριών στη Θρυπτή εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε τέτοιες επενδύσεις. Ωστόσο δεν έχουν δει προτάσεις από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας ή τοπικών κοινοτήτων, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του νομού όπως η Σητεία που Δήμος και Κοινότητες έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για τις περιοχές ενδιαφέροντός τους. Επιπλέον προβλημάτισαν θέσεις που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως η άποψη του Δημάρχου όταν συζητήθηκε το θέμα για την τουριστική επένδυση στο Καβούσι, ότι δηλαδή είναι υπερ σε επενδύσεις που έχουν νόμιμες άδειες. Αυτό τι σημαίνει, ότι εάν κάποιος θέλει να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο, ακραίο παράδειγμα αλλά ενδεικτικό, και έχει νόμιμες άδειες θα πούμε ναι; Περιμένουμε από τον Δήμο και τις Τ.Κ. να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τόνισε ο κ. Πλεξουσάκης.

-

Για το θέμα τοποθετήθηκε η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη διευκρινίζοντας καταρχάς ότι ως φορέας ΟΤΑ έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε επόμενο χρόνο και δεν ισχύει για αυτούς η αυριανή καταληκτική ημερομηνία. Ειδικότερα τώρα για τις περιοχές Natura είχαν ζητήσει από την εταιρία που έχει αναλάβει τη μελέτη να τους ενημερώσει και να απαντήσει σε ερωτήματα που προέκυψαν. Στην ενημέρωση που έγινε συμμετείχε και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου κ. Μάνος Λουτσέτης ο οποίος παραβρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ενημερώνοντας τα μέλη του. Από τη συνεδρίαση προέκυψε μια επιτροπή με μέλη από τη δημοτική αρχή και συμβούλους από παρατάξεις της μειοψηφίας ώστε να συζητήσουν με τους μελετητές περαιτέρω ζητήματα. Όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στην πρόταση που θα κατατεθεί από τον Δήμο στο υπουργείο στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Θα εξεταστούν βέβαια συνολικά τα θέματα που αφορούν τις περιοχές Natura, προστασία περιβάλλοντος, μελισσοκομία, βόσκηση και όχι μόνο οι επενδύσεις για ανεμογεννήτριες εξήγησε η αντιδήμαρχος.

εξωτερική φωτογραφία αρχείου