Περιφέρεια Κρήτης: Τα άτομα με ευπαθείς ομάδες είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν

2:51 μ.μ. - Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019
02:06 μ.μ. - Τρί, 11/51/2019
Image: Περιφέρεια Κρήτης: Τα άτομα με ευπαθείς ομάδες είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν

Την Πέμπτη θα εμβολιαστούν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας

Στην ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η  Περιφέρεια Κρήτης, γνωστοποιώντας ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει αντιγριπικός εμβολιασμός των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο κεντρικό κτίριο, στην πλατεία Ελευθερίας, δίνοντας το παράδειγμα της ασφάλειας, εξάπλωσης των εμβολιασμών.
 
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για μεγαλύτερη εξάπλωση του εμβολιασμού, καθιερώνει από φέτος ημέρα εμβολιασμού του προσωπικού της Περιφέρειας Κρήτης, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στις 11.30 το πρωί. Την ημέρα αυτή θα εμβολιαστούν υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης στο χώρο του Κεντρικού κτιρίου, από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, δίνοντας το παράδειγμα για την εξάπλωση του εμβολίου σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το cretapost.gr, η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Ιατρού Λάμπρου Βαμβακά, και του Προϊστάμενου του Τμήματος Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ιατρού Μανώλη Λουμπούνη, προτρέπουν τους πολίτες σε εμβολιασμούς, ενημερώνοντάς τους παράλληλα για τα χαρακτηριστικά της γρίπης και την επικινδυνότητά της.
 
Ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις για τον εμβολιασμό έχουν γίνει και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
 
Η Περιφέρεια Κρήτης προτρέπει τα άτομα αυξημένου κινδύνου σε εμβολιασμό
 
Συγκεκριμένα στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται:
 
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
 
Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
 
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου.
 
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
 
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης και θηλάζουσες
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
 
Για όλους τους υπόλοιπους, το εμβόλιο γρίπης προσφέρεται, με τον εμβολιασμό να μην είναι μεν υποχρεωτικός, αλλά εμβολιαζόμενοι, συμμετέχουν  στην αύξηση της  ανοσίας του πληθυσμού, για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ας σκεφτούμε ότι η ανοσία, η δική μας, μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπό μας, που από την γρίπη θα κινδύνευε σοβαρά.