Πεπόνης για Εργασιακό: Άμεση εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας - Τι προβλέπει η εγκύκλιος για 8ωρο και υπερωρίες

9:20 π.μ. - Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021
09:09 π.μ. - Δευ, 06/20/2021
Image: Πεπόνης για Εργασιακό: Άμεση εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας - Τι προβλέπει η εγκύκλιος για 8ωρο και υπερωρίες

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Εκδόθηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος με τις νέες ρυθμίσεις του Νόμου 4808/2021 για την προστασία της εργασίας αναφορικά με τον χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας έπειτα από αίτηση του εργαζομένου στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τα διαλείμματα αλλά και τη ρητή κατοχύρωση του 8ώρου / 40ώρου.. Με την εγκύκλιο μεταξύ άλλων διευκρινίζονται ο ώρες εργασίας ανά μήνα ή ανά εβδομάδα.

Επίσης διευκρινίζεται ότι εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, με ατομική συμφωνία. Εδώ τονίζει ο κ. Πεπόνης πρέπει να επισημανθεί ότι επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις παρά μόνο κλαδικές οπότε αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες εφαρμογής. Επίσης προβλέπεται ότι ο εργοδότης υποχρεώνεται να υποβάλλει τη συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο ΠΣ Εργάνη, προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι. Όμως προσθέτει ο κ. Πεπόνης θα πρέπει να τονιστεί ότι αφενός είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου ηλεκτρονικά αλλά είναι τελείως διαφορετικός ο επιτόπιος έλεγχος και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η έλλειψη προσωπικού σε ελεγκτικές υπηρεσίες όπως η Επιθεώρηση Εργασίας κάτι που το βιώνουμε και εδώ στο Λασίθι.

Ως προς τον εμβολιασμό των εργαζομένων ο κ. Πεπόνης αφού διευκρίνισε ότι παρά και τις δικές του επιφυλάξεις ο ίδιος εμβολιάστηκε τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει γίνει η σωστή ενημέρωση από τη κυβέρνηση έτσι ώστε ο κόσμος να πειστεί. Υπενθύμισε ότι εάν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος πρέπει κάθε εβδομάδα να κάνει δυο τεστ, ένα rapid και ένα self που θα δηλώνονται ηλεκτρονικά και πως η απόλυση λόγω μη εμβολιασμού δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.