ΠΕΔ Κρήτης: «Βόμβα» για παράταξη Λαμπρινού - Δικαιούται λιγότερους δημάρχους στο νέο Δ.Σ.

11:28 π.μ. - Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
11:11 π.μ. - Τετ, 13/28/2019
Image: ΠΕΔ Κρήτης: «Βόμβα» για παράταξη Λαμπρινού - Δικαιούται λιγότερους δημάρχους στο νέο Δ.Σ.

Επιβεβαίωση από Κουκιαδάκη. Με 9 έδρες η παράταξη Λαμπρινού στην ΠΕΔ, αλλά με διαφορετικά πρόσωπα

Εντός 10 ημερών από τις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης προβλέπεται να συγκροτηθεί σε Σώμα το νέο Δ.Σ. και να εκλεγεί και ο πρόεδρος.
 
Και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η προθεσμία να μετράει αντίστροφα, προκαλεί τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ έχουν παρέλθει τρία 24ωρα και διανύουμε το τέταρτο από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής το πρακτικό των εκλογών, αν και έχουν υπογράψει τα υπόλοιπα μέλη.
 
Σε συνδυασμό δε με τις πληροφορίες ότι γίνονται “κουταλομετρήματα” πάνω από το πρακτικό, ώστε ο δεύτερος να “αρπάξει” την πλειοψηφία στο Δ.Σ. από τον πρώτο, τότε τα ερωτηματικά ευλόγως γίνονται περισσότερα, όπως και οι συνειρμοί.
 
Ωστόσο, η “βόμβα” βρίσκεται αλλού! Η παράταξη “Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση”, που εκπροσωπείται στην ΠΕΔ Κρήτης από τον Βασίλη Λαμπρινό, προσπαθούσε να “αρπάξει” την πλειοψηφία, αν και ήρθε δεύτερη, προχώρησε σε λάθος σύνθεση των προσώπων που καταλαμβάνουν τις 9 έδρες της.
 
Από τις 9 έδρες λοιπόν που κατέλαβε στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης η παράταξη Λαμπρινού, φαίνεται ότι με βάση τον νόμο θα έπρεπε να εκλέξει 4 δημάρχους και 5 δημοτικούς συμβούλους (ή 6 δημάρχους και 3 δημοτικούς συμβούλους κατ’ άλλη ερμηνεία), αλλά σίγουρα όχι 7 δημάρχους και 2 δημοτικούς συμβούλους, όπως έχει ανακοινωθεί ως τώρα.
 
Αν ισχύει αυτό, είναι επίφοβη η εκλογή για τους δημάρχους Αγίου Νικολάου, Μυλοποτάμου και Κανδάνου κ.κ. Αντ. Ζερβό, Δημ. Κόκκινο και Αντ. Περράκη αντίστοιχα, ενώ η είσοδος του Ευριπίδη Κουκιαδάκη ως δημοτικού συμβούλου θα έπρεπε να θεωρείται σίγουρη με 28 ψήφους. Μάλιστα, το όλο ζήτημα επιβεβαίωσε μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος είπε ότι έχει ήδη μιλήσει με συνταγματολόγους και πως η κατανομή θα έπρεπε να είναι 4 δήμαρχοι 5 δημοτικοί σύμβουλοι, όμως ο ίδιος δεν προτίθεται να κάνει ένσταση.
 
Το νομικό πλαίσιο
 
Λαμβάνοντας κάποιος υπόψη τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που ισχύουν για τις εκλογές της ΠΕΔ, τότε αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα ως προς την εξαγωγή του αποτελέσματος και την απονομή των εδρών, αλλά ως προς τη σύνθεση των μελών που εκλέγονται από κάθε παράταξη. Το όλο ζήτημα γίνεται απολύτως ξεκάθαρο από τα Π.Δ. 75/2011 και 94/2019, που βρίσκονται σε ισχύ.
 
 
Σύμφωνα με τον νόμο, λοιπόν, ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι δεύτερος, και ο πρώτος δεν μπορεί να απωλέσει την πλειοψηφία του με κανέναν τρόπο! Όμως ως προς την κατανομή των εδρών στο εσωτερικό κάθε παράταξης, εκεί τα πράγματα μπορεί να διαφοροποιηθούν μεταξύ του αριθμού των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων που εκλέγονται. Με βάση τους νόμους που ισχύουν, η ερμηνεία του αποτελέσματος στο Ηράκλειο είναι πολύ συγκεκριμένη. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης απαρτίζεται από 21 μέλη, για τα οποία ψηφίζουν 125 εκπρόσωποι. Από τα 21 μέλη, οι 13 είναι δήμαρχοι και οι 8 δημοτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 5 που έγινε το 2019 (πριν ίσχυε η αναλογία 12 δήμαρχοι και 9 δημοτικοί σύμβουλοι). Η αναλογία 13 δήμαρχοι και 8 δημοτικοί σύμβουλοι δε μεταβάλλεται ούτε αποτελεί το μίνιμουμ ή το μάξιμουμ κάθε κατηγορίας μελών (δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι).
 
Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο του άρθρου 10 του Προεδρικού Διατάγματος 75/2011, που ισχύει, η αναλογία μπορεί να μεταβληθεί «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο ο αριθμός των εκλεγομένων ανά κατηγορία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μικρότερος του προβλεπόμενου στο άρθρο 5 του παρόντος, τότε αυξάνει αντίστοιχα ο αριθμός των εκλεγομένων της άλλης κατηγορίας κατά τον αριθμό των μελών που ελλείπει».
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί και η πρόβλεψη άλλης παραγράφου του άρθρου 10 για το πώς γίνεται η εκλογή. Αναφέρει λοιπόν, «εάν έχουν κατατεθεί υποψηφιότητες από πολλούς συνδυασμούς, πρώτα εκλέγονται οι σύμβουλοι του συνδυασμού που έλαβε τις λιγότερες ψήφους. Εάν ο αριθμός των εδρών που αναλογεί σε αυτόν είναι άρτιος, τότε εκλέγεται ίσος αριθμός συμβούλων από κάθε κατηγορία μελών στο Δ.Σ. της ΠΕΔ. Αν ο αριθμός είναι περιττός, εκλέγεται ίσος αριθμός από την κάθε κατηγορία και ένας επιπλέον από την κατηγορία των δημοτικών συμβούλων».
 
Η περίπτωση της ΠΕΔ Κρήτης
 
Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά την περίπτωση της ΠΕΔ Κρήτης. Η “Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση” έλαβε 69 ψήφους και 12 έδρες. Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο αριθμός των εδρών είναι άρτιος και συνεπώς ισοκατανέμονται οι θέσεις σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού. Συνεπώς, εξελέγησαν 6 δήμαρχοι και 6 δημοτικοί σύμβουλοι.
Η “Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση”, που εκπροσωπείται από τον Βασίλη Λαμπρινό, έλαβε 53 ψήφους και της κατανεμήθηκαν 9 έδρες. Με βάση το άρθρο 10 του Π.Δ. 74/2011, που ισχύει, ο αριθμός των εδρών ισοκατανέμεται μεταξύ των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης, και η έδρα που περιττεύει πάει στους δημοτικούς συμβούλους.
 
Δηλαδή θεωρητικά εκλέγει 4 δημάρχους και 5 δημοτικούς συμβούλους και όχι, όπως λανθασμένα έχει ερμηνευθεί ο νόμος, 7 δημάρχους και 2 δημοτικούς συμβούλους.
 
Η παράταξη Λαμπρινού και η Εφορευτική Επιτροπή ερμήνευσαν τον νόμο ότι, αφού ο πρώτος, δηλαδή η παράταξη Κουράκη, εξέλεξε 6 δημάρχους, τότε μπορεί να εκλέξει 7 η παράταξη Λαμπρινού για να φτάσει το 13 των δημάρχων.
 
Λάθος γιατί: 1) εκλέγει πρώτος από κάθε κατηγορία εκείνος με τις λιγότερες ψήφους, δηλαδή ο Λαμπρινός βγάζει πρώτα δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και το περίσσευμα δημάρχων πάει στον πρώτο και 2) ισχύει η τελευταία παράγραφος του άρθρου 10, ότι αν δεν επαρκεί η μια κατηγορία να εκλέξει, εκλέγονται από την άλλη κατηγορία, συνεπώς μπορεί να μεταβληθεί η αναλογία 13 δήμαρχοι και 8 δημοτικοί σύμβουλοι.
Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η παράταξη Λαμπρινού εκλέγει από δημάρχους τους: Βασίλη Λαμπρινό με 47, Γιάννη Στεφανάκη με 39, Γιάννη Σέγκο με 36, Παναγιώτη Σημαντηράκη με 35 και μένουν εκτός οι Αντ. Ζερβός με 32, Δημ. Κόκκινος με 23 και Αντ. Περράκης με 18.
 
Η παράταξη Λαμπρινού εκλέγει συνεπώς από δημοτικούς συμβούλους τους: Μαρία Καναβάκη με 31, Θοδ. Νίνο με 29, Ευριπίδη Κουκιαδάκη με 28, Κώστα Βαρδαβά με 27 και Τάσο Βάμβουκα με 27. Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Κουκιαδάκης δε σκοπεύει να κάνει ένσταση, συνεπώς έννομο συμφέρον για ένσταση κατά της εκλογής των δημάρχων και υπέρ της δικής τους εκλογής έχουν τόσο ο κ. Βαρδαβάς, όσο και ο κ. Βάμβουκας.
 
 ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
 
Δήμαρχοι
 
-ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ 47
 
-ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ 39
 
-ΣΕΓΚΟΣ 36
 
-ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗΣ 35
 
<--------ΖΕΡΒΟΣ 32
 
<--------ΚΟΚΚΙΝΟΣ 23
 
<--------ΠΕΡΡΑΚΗΣ 18
 
Δημοτικοί σύμβουλοι
 
-ΚΑΝΑΒΑΚΗ 31
 
-ΝΙΝΟΣ 29
 
------->ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗΣ 28
 
------->ΒΑΡΔΑΒΑΣ 27
 
------->ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ 27


 
neakriti.gr