Πασπαράκης: Το άνοιγμα των σχολείων και οι δυσκολίες λειτουργίας τους εν μέσω κορωνοϊού

10:20 π.μ. - Τρίτη, 28 Απριλίου 2020
10:04 π.μ. - Τρί, 28/20/2020
Image: Πασπαράκης: Το άνοιγμα των σχολείων και οι δυσκολίες λειτουργίας τους εν μέσω κορωνοϊού

Με προβλήματα η τηλεκπαίδευση – Χωρίς διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το πως θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων και ειδικότερα για το τι θα γίνει σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών α/βαθμιας εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» κ. Γιάννης Πασπαράκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την επόμενη μέρα στα σχολεία εν μέσω κορωνοϊού.

Αναφέρθηκε στις πολλές και πρακτικές οι δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης με το δίκτυο να μην μπορεί να αντέξει την μεγάλη επισκεψημότητα, την έλλειψη μέσων -υπολογιστών, τάμπλετ, κινητών - ώστε να μπορέσει μια οικογένεια να εξυπηρετηθεί, ο γονέας να κάνει τη δουλειά του και το ή τα παιδιά να μπαίνουν ταυτόχρονα για να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Επίσης οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες οπότε και εκείνοι χρειάστηκαν εκπαίδευση αλλά και χρόνο για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των καιρών και να είναι κοντά στους μαθητές τους, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η επόμενη μέρα για το άνοιγμα το σχολείων σίγουρα προβληματίζει. Σε κάθε τάξη υπάρχουν αρκετοί μαθητές. Δεν χωράνε να καθίσουν ένας ανά θρανίο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τι θα γίνει με κοινόχρηστους χώρους και ειδικά τις τουαλέτες. Υπάρχουν ακόμη παιδιά που τα πηγαίνουν ή τα παίρνουν από το σχολείο η γιαγιά και ο παππούς για να εργαστούν οι γονείς. Εκτίθενται λοιπόν σε κίνδυνο ανθρώποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν επίσης εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν μεταβεί στις περιοχές από όπου προέρχονται. Πως θα επιστρέψουν; Υπάρχουν λοιπόν πολλά ερωτήματα. Εκτιμάμε ότι οι μήνες που ακολουθούν είναι ένα καλό διάστημα ώστε να ετοιμαστούμε για το φθινόπωρο, τόνισε μεταξύ άλλων.

Επισήμανε ακόμη ότι έρχεται νομοσχέδιο για το οποίο δεν ‘έχει γίνει η απαιτούμενη διαβούλευση. Την ώρα λοιπόν που όπως ακούγεται θα έχουμε έναν μαθητή ανά θρανίο λόγω κορωνοϊού την ίδια ώρα στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη από 22 σε μέχρι 26. Γίνεται ακόμη αναφορά και στον ελάχιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη που αλλάζει , αυξάνεται κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση, είπε ο κ. Πασπαράκης

Τέλος αναφέρθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου με έδρα το Καβούσι λέγοντας ότι θα ενημερωθούν οι μαθητές και οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στην ΣΤ΄τάξη ώστε εάν επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους για να λειτουργήσει το σχολείο από τον Σεπτέμβρη.