Πασπαράκης: Κανένα tablet δεν δόθηκε από την πολιτεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ιεράπετρας
Σήμερα και αύριο θα καταγραφούν οι ελλείψεις σε tablet και ίντερνετ στα παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου
Η δια ζώσης διδασκαλία είναι μοναδική και αναντικατάστατη διαδικασία και επιθυμούμε τα σχολεία μας να παραμείνουν ανοιχτά, γιατί αποτελούν τον φυσικό μας χώρο και μέσα σε αυτά προσφέρουμε γνώσεις, στάσεις και κουλτούρα ζωής, καθώς και βασικά στοιχεία κοινωνικοποίησης και ψυχοσυναισθηματικής στήριξης στους μαθητές μας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαρία Λιουδάκη. Επισημαίνουν δε ότι δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση αν η κυβέρνηση υλοποιούσε:
-την μείωση στους 15 του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα αντί για την αύξηση από 22 σε 25 που ψήφισε τον Ιούνιο, με τον Ν.4692/20.
- την εξασφάλιση καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ και με την ανάλογη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και προμήθειας υγειονομικού υλικού και την χορήγηση μασκών και σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
- την πρόσληψη πρόσθετου αριθμού εκπαιδευτικών στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για άμεση κάλυψη βραχυχρόνιων αδειών, τόσο λόγω covid-19 όσο και για αναπλήρωση άλλων αναγκών.
- Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
- Υγειονομικό έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρα μας, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο.
Αν η κυβέρνηση είχε τελικά την πολιτική βούληση για ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας με τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων, η πανδημία δε θα οδηγούνταν σε έξαρση και το όποιο δεύτερο κύμα θα αντιμετωπιζόταν χωρίς το κλείσιμο των σχολείων που ανακοινώθηκε.
Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Πασπαράκης είπε ότι η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα. Οι δηλώσεις για το αν και πως επηρεάζονται τα παιδιά από την πανδημία και τον κορωνοϊό είναι αντιφατικές μεταξύ τους. Από την άλλη οι μαθητές και τα σχολεία γενικότερα προσαρμόστηκαν την περασμένη άνοιξη στις νέες συνθήκες και τήρησαν τα μέτρα. Πρόσθεσε ως προς την τηλεκπαίδευση που ξεκινά από σήμερα ότι κανένας υπολογιστής ή τάμπλετ δεν έχει δοθεί από την πολιτεία ώστε να τα διαθέσουν στα παιδιά ή στους εκπαιδευτικούς , της Ιεράπετρας, του Λασιθίου. Υπάρχουν και πολλοί προβληματισμοί όπως το τι θα γίνει σε περιπτώσεις που για παράδειγμα μια οικογένεια με δύο παιδιά έχουν έναν υπολογιστή στο σπίτι και πρέπει και ο γονιός να δουλέψει με τηλεργασία και τα παιδιά να κάνουν μάθημα; Πως όμως ένα παιδί θα μπει στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη κάποιου γονέα; Είναι το εκπαιδευτικό σύστημα με τηλεδιάσκεψη προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός παιδιού νηπιαγωγείου, του δημοτικού; Έχουν όλα την ίδια εξοικείωση; Πόσο βλαβερό είναι να βρίσκονται τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη; Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για την ανάγκη τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν και για άλλους λόγους επιθυμούμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεση των γονέων και των παιδιών τους ώστε όσο το δυνατόν πιο ομαλά να κυλήσει αυτή η διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν επαφή σήμερα και αύριο με τους μαθητές και τους γονείς ώστε εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα - ειδικά σε μέσα και στη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο - αυτά να καταγραφούν, ανέφερε ο κ. Πασπαράκης.