Παρέμβαση Θραψανιώτη στην εκδήλωση της ΕΑΣ Σητείας
Αναλυτικά το δελτίο τύπου
Αγαπητέ πρόεδρε,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είναι αλήθεια ότι μετά από πολλές φουρτούνες, η ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ έδεσε σε ήρεμα νερά, για να ξεκινήσει καινούργιο ελπιδοφόρο ταξίδι, μαζί με τους νέους συνεργάτες σας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια.
Είναι γνωστό ότι το αρίστης ποιότητας λάδι της Σητείας, είναι ένα από τα έξι ελληνικά προϊόντα, ανάμεσα στα 100 προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.
Βρισκόμαστε εδώ για μιλησουμε για το λάδι Σητείας και την προοπτική του.
Επιτρέψτε μου όμως σαν Βουλευτής Λασιθίου να επισημάνω ότι και το λάδι της Κριτσάς, πολυβραβευμένο, μεταξύ των οποίων το πρώτο και τρίτο παγκόσμιο βραβείο ελαιόλαδου, Mario Solinas, με κατοχυρωμένη ονομασία ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης από την ΕΕ, αλλά και ελαιόλαδα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, βραβευμένα κατ' επανάληψη για την ποιότητα τους.
Εκτός από τα παραπάνω, βραβεία έχουν και ελαιόλαδα από άλλες περιοχές της Κρήτης, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρίστη ποιότητα του Κρητικού ελαιόλαδου. Όλα αυτά επιτυγχάνονται χάρη στις προσπάθειες των παραγωγών, χωρίς ουσιαστική βοήθεια και έλεγχο από το κράτος.
Φτάνουν όλα αυτά για να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Προφανώς και όχι. Αν η Κίνα πχ, βάσει της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θελήσει να αγοράσει 5, 10,15 χιλιάδες τόνους, η παραγωγή της Σητείας δεν αρκεί, την στιγμή που η μέση παραγωγή του νομού κυμαίνεται από 15 – 20.000 τόνους.
Γι’ αυτό η βοήθεια από το κράτος πρέπει να είναι ουσιαστική με:
Την ενίσχυση και επιστημονική υποστήριξη, κυρίως των νέων αγροτών, για την καλλιέργεια, την διασφάλιση άρδευσης, την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών, κυρίως του Δάκου, ο οποίος ιδιαίτερα πέρυσι κατέστρεψε πάνω από το 70 % της ελαιοπαραγωγής, το δε λάδι υπολειπόταν σε ποιότητα.
Την ενίσχυση με έργα υποδομών, τα οποία αφορούν κυρίως την άρδευση αλλά και το οδικό δίκτυο. Απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε μεταξύ άλλων « Ο νομός Λασιθίου, η Ανατολική Κρήτη γενικότερα είναι από τις πλέον ξηρό θερμικές περιοχές της χώρας. Προτεραιότητα για τον νομό να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και να ενταχθούν νέα. Οι ανάγκες είναι τεράστιες, αν συνυπολογιστούν και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Υπάρχουν ώριμες μελέτες οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Όπως η Λιμνοδεξαμενή του Αϊ Γιάννη, τα συμπληρωματικά έργα προσαγωγού Μύρτους καθώς και έργα με μελέτες που πρέπει να ωριμάσουν κλπ. Υπάρχει η δυνατότητα τώρα να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, Δημόσιες επενδύσεις κλπ. Δεν θα κάνω αναφορά στο οδικό Δίκτυο το οποίο πάνω από 50 χρόνια κατασκευάζεται και δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά 50 χιλιόμετρα από τα 310, ούτε στην Ανώτατη Εκπαίδευση που για μια ακόμα φορά ο νομός κινδυνεύει να μείνει απ' έξω.
Για να μπορέσει ένα προϊόν να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς χρειάζεται προφανώς η ποιότητα αλλά και ποσότητα. Με την πρότασή σας κ. Υπουργέ για την εφ άπαξ ενίσχυση μόνο των κατ' επάγγελμα αγροτών, μένει εκτός ενίσχυσης ένα μεγάλο μέρος μικρό καλλιεργητών. Πάνω από 70 % της παραγωγής στον νομό παράγεται από μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να σημειωθεί ότι για πολλούς εργαζόμενους η ελαιοπαραγωγή αποτελεί συμπλήρωμα του οικογενειακού εισοδήματος. Το πρόβλημα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, να βρεθεί λύση, να δοθούν κίνητρα, πχ σε νέους αγρότες, σε ομάδες παραγωγών, σε κοινωνικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ενισχύοντας έτσι την κυκλική οικονομία.
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για ένα όνομα, σε ότι αφορά το κρητικό λάδι, ένα Brand name, για να γίνει ανταγωνιστικό, να αποκτήσει προστιθέμενη αξία, και όχι να πουλιέται χύμα σε εξευτελιστικές τιμές.
Κλείνοντας να επισημάνω ότι η μείωση του κόστους παραγωγής, ο συνδυασμός του αγροτοδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, δημιουργούν προϋποθέσεις για ενίσχυση του ατομικού του τοπικού αλλά και του εθνικού εισοδήματος.