Παράταση ενός ακόμη μήνα για τα «κόκκινα» δάνεια

10:38 π.μ. - Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016
10:10 π.μ. - Δευ, 03/38/2016
Image: Παράταση ενός ακόμη μήνα για τα «κόκκινα» δάνεια

Παράταση για έναν ακόμη μήνα πήρε η εξαίρεση των «κόκκινων» δανείων - στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων - από την πώλησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες και funds.

Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμμα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
 
Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη, τα «κόκκινα» δάνεια - στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων- εξαιρούνται από την πώλησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες και ξένα funds μέχρι και την 15η Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως βάσει της προηγούμενης απόφασης η εξαίρεση έληγε στις 15 Μαρτίου.
 
Στόχος της παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.
 
«Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να το αντιμετωπίζει με τρόπους που θα φέρουν και αποτέλεσμα και θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλό βαθμό την κοινωνική προστασία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
 
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, καμιά εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί ή αδειοδοτηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργία αυτών των εταιρειών, θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί θεσμικά.
 
«Είναι σε εξέλιξη η όλη συζήτηση εντός του τραπεζικού συστήματος για τα κόκκινα δάνεια και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα δείτε ένα πλήρες κανονιστικό φάσμα που θα διατηρεί σε ύψιστο βαθμό την κοινωνική προστασία», προσέθεσε.
 
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αντιτείνοντας ότι οι ίδιοι οι θεσμοί ήταν αυτοί που ζήτησαν επιπλέον χρόνο για την διαπραγμάτευση, καθώς έχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις.

tvxs.gr