Παράσταση διαμαρτυρίας για την κοπή δέντρων την ώρα της παρουσίας της μελέτης για το Open Mall

8:34 π.μ. - Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022
08:01 π.μ. - Τετ, 19/34/2022
Image: Παράσταση διαμαρτυρίας για την κοπή δέντρων την ώρα της παρουσίας της μελέτης για το Open Mall

Κάλεσμα από το Κίνημα Ενεργών Πολιτών Ιεράπετρας - Η Μαρία Κτιστάκη στον Ηχώ 99,8

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 20/1, στις 11.30πμ, στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Ένα νέο θέατρο του παραλόγου παίζεται το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας με αφορμή τα σχέδια ανάπλασής της, που περιλαμβάνουν την κοπή όσων δέντρων γλίτωσαν από την προηγούμενη ανάπλαση. Εξαιτίας εκείνης της ανάπλασης η πόλη μας έχει υποστεί μια εκτεταμένη αποψίλωση πράσινου, με άγνωστο το κόστος των μελλοντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μιας και η μέχρι στιγμής προσπάθεια αποκατάστασης του πρασίνου ήταν ανεπιτυχής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κρίνουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση του ζητήματος στο εξής.

Εκφράζουμε, λοιπόν, την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση κοπής δέντρων σε δημόσιο χώρο. Θεωρούμε ότι οι όποιες αναπλάσεις θα πρέπει να διαμορφώνονται γύρω από τις υφιστάμενες δομές πρασίνου, που είναι ελάχιστες στο αστικό μας τοπίο, και με διάθεση αύξησής τους και όχι αντίστροφα. Παραδείγματα από τα οποία μπορεί να μεταφερθεί τεχνογνωσία για αυτό μπορούν να παρθούν από αρκετούς δήμους εντός και εκτός χώρας. Σε εποχές ακραίας περιβαλλοντικής καταστροφής θα πρέπει να προστατεύουμε και το μικρότερο υπάρχοντα πνεύμονα πρασίνου πάση θυσία.

Η Ιεράπετρα είναι μια πόλη με παρατεταμένη και ιδιαίτερα θερμή καλοκαιρινή περίοδο και μεγάλη έλλειψη πρασίνου. Η οποιαδήποτε ανάπλαση θα πρέπει αυτό να το λαμβάνει υπόψη της. Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνει υπόψη της το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων δέντρων. Στις περιπτώσεις εκείνες που η κοπή ορισμένων δέντρων δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει αυτά άμεσα να αντικαθίστανται με άλλα, μεγάλα και ικανά να προσφέρουν την πολύτιμη συμβολή τους στο αστικό μας οικοσύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, για μια τέτοια απόφαση που αφορά την εικόνα της πόλης και τη ζωή των πολιτών της, επιβάλλεται ο δήμος να ζητά τη γνώμη τους. Αυτό γίνεται εν μέρη μέσω των δημοτικών παρατάξεων, χρειάζεται, ωστόσο, μια ευρύτερη συζήτηση με τους φορείς και τους κατοίκους του δήμου όπως και η ενεργοποίηση του θεσμού της Επιτροπής Διαβούλευσης. Πρόκειται για το θεσμό που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις, μιας και οι επιπτώσεις δραστικών παρεμβάσεων, όπως η σχεδιαζόμενη, πολλές φορές είναι δύσκολο να προβλεφθούν και πολύ περισσότερο να αναστραφούν αν αποδειχτούν αρνητικές.

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή:

Να παγώσει και να επανεξετάσει το σχέδιο ανάπλασης της πόλης.

Να δημιουργήσει ανοιχτή Επιτροπή Διαβούλευσης (όπως προβλέπεται από το νόμο 3852/2010) με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής και της διαφάνειας.

Να ανοίξει διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες της Ιεράπετρας, τόσο γι αυτό όσο και για όλα τα ζητήματα που αφορούν σε τεχνικά και αναπτυξιακά προγράμματα του Δήμου μας, καθώς επίσης και σε θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που αφορούν στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ακούστε εδώ την συνέντευξη της κας Κτιστάκη: