Παράνομο φυτοπροστατευτικό προϊόν στην ελληνική αγορά

9:48 π.μ. - Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016
09:03 π.μ. - Τρί, 08/48/2016
Image: Παράνομο φυτοπροστατευτικό προϊόν στην ελληνική αγορά

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και τους παραγωγούς

Eπαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων ότι:
 
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) ενημέρωσε τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ πως «πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή του ότι κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά παράνομο και πλαστό φυτοπροστατευτικό προϊόν με το όνομα “CORAGEN” και τα στοιχεία της εταιρείας “DUPONT”. Το προϊόν φέρει ετικέτα στα Ουκρανικά και Ρουμανικά και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από την εταιρεία φέρει αριθμό παρτίδας, ο οποίος δεν ανήκει σε αυτή, ταινία ασφαλείας η οποία είναι πλαστή και βρίσκεται σε συσκευασία 1 λίτρου, η οποία δεν είναι εγκεκριμένη. Σύμφωνα με βάσιμες υποψίες του Ε.ΣΥ.Φ., το προϊόν είναι προέλευσης τρίτης χώρας, χωρίς κανείς να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του, τόσο από πλευράς δραστικής, όσο και από πλευράς εκδόχων, διαλυτών κλπ. Με βάση την παραπάνω ενημέρωση το προϊόν υπάρχει σε διάφορες Περιφέρειες, ενώ φαίνεται να διακινούνται μεγάλες ποσότητες».
 
 
Σύμφωνα με τα παραπάνω:
 
1. Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι εμπορίας γεωργικών φαρμάκων της περιοχής ευθύνης μας να ενημερώσουν την Υπηρεσίας μας για οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή τους, με σκοπό τον εντοπισμό των υπευθύνων για την παράβαση και των σκευασμάτων.
2. Υπενθυμίζουμε στους παραγωγούς επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών
προϊόντων ότι τυχόν χρήση του εν λόγω σκευάσματος ή άλλων παράνομων
σκευασμάτων εγκυμονεί άγνωστους κινδύνους για την υγεία τους, τις καλλιέργειες
και για το περιβάλλον. 
 
Τέλος ο Ε.ΣΥ.Φ ενημερώενει ότι «όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Τα εν λόγω φυτοπροστατευτικά προϊόντα δεσμεύονται και επανεξάγονται στη χώρα προέλευσης προκειμένου για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή επιστρέφονται στο κράτος μέλος αποστολής. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν.4036/2012, για τις ανωτέρω παραβάσεις προβλέπονται επιπλέον ποινικές κυρώσεις».
 
ΠΗΓΗ
http://www.ypaithros.gr/