Παραλία Ναυάγιο: Κλειστή μέχρι νεοτέρας – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

8:47 π.μ. - Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018
08:09 π.μ. - Παρ, 14/47/2018
Image: Παραλία Ναυάγιο: Κλειστή μέχρι νεοτέρας – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Μετά την κατολίσθηση εκκενώθηκε η παραλία του «Ναυαγίου» και παραμένει κλειστή μέχρι νεοτέρας

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές Αρχές στο Ιόνιο μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε την Πέμπτη στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την ώρα που στην παραλία βρίσκονταν εκατοντάδες λουόμενοι.
 
Μετά την κατολίσθηση εκκενώθηκε η παραλία του «Ναυαγίου» και παραμένει κλειστή μέχρι νεοτέρας.
 
Επιστήμονες και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας εξηγούν ότι η αποκόλληση βράχων που σημειώθηκε στην παραλία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους που τελικά έγινε πραγματικότητα. Και επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος κατολισθήσεων σε όλη την ακτογραμμή του Ιονίου είναι ισχυρός.
 
 
Η ανησυχία
Όπως επισημαίνει στα ΝΕΑ, ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος – σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, οι ειδικοί έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους.
 
«Τα πετρώματα σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά ως τη Λευκάδα είναι μη συμπαγή, επειδή έχουν καταπονηθεί από τις πολλές και ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή. Ακόμη και σε σημεία όπου τα πετρώματα φαίνονται σταθερά, επιμέρους τμήματα είναι θρυμματισμένα.
 
Η προειδοποίηση
Σε προειδοποίηση για πιθανές κατολισθήσεις σε τουλάχιστον επτά παραλίες των Επτανήσων προχώρησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.
 
«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», είπε.
 
«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων» εξηγεί ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας.
 
«Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους» εξηγεί και προσθέτει ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου».
 
Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας «μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».
 
 
Κολύμπι τέλος
Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς υποστηρίζει, όπως δηλώνει στα ΝΕΑ, την πρόταση να σταματήσει να είναι η παραλία του Ναυαγίου χώρος κολύμβησης και να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως αξιοθέατο προσβάσιμο μόνο για επίσκεψη.